Нашенец, отказващ да плаща винетка заради лошите пътища, ще брани интересите на шофьорите в съда

Станислав Тодоров е готов да си търси правата в Европейския съд след 5 акта

 

БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН КАЗУС ЗАРАДИ УМИШЛЕН ОТКАЗ ОТ ВИНЕТКА ПРЕДСТОИ ДА РАЗГЛЕЖДА СЪДЪТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 46-годишният жител на старата

Станислав Тодоров

столица Станислав Тодоров обявил протест срещу плачевното състояние на пътната инфраструктура, изразяващ се в отказ от плащане на задължителната такса за ползване на републиканската пътна мрежа. До момента водачът има 5 акта заради нарушението, но не може да ги обжалва, тъй като не е получил наказателни постановления. Тревогата му е, че ще изпусне срока за възражение, тъй като му предстои да пътува в чужбина. Шофьорът е категоричен, че ако се налага, ще си търси правата в Европейския съд и няма да се откаже, докато не пребори АПИ.

Станислав е родом от Русе, но от години живее със семейството си във Велико Търново. Занимава със създаването на специални програми за автомобилни компании и работата му е свързана с често пътуване в страната и в чужбина. Прекарал е 17 години във Финландия, има и поглед какви са пътищата в редица други държави. Категоричен е обаче, че у нас пътната инфраструктура е в най-тежко състояние, което ежедневно поставя в риск живота на всички шофьори.

„Аз съм безкрайно неудовлетворен от състоянието на републиканската пътна мрежа и в знак на недоволство категорично отказвам да плащам за винетка. Взех това решение след многократни щети по автомобила си – спукана гума, два пъти изкривена джанта, повреди по ходовата част и т.н. Вдигнах ръце и реших, че щом АПИ е абдикирала от отговорностите си, аз няма да изпълнявам задължението за плащане на винетна такса“, обясни 46-годишният мъж.

Написал заявление, в което обяснява мотивите си за отказ от винетка, и го изпратил през март до Областно пътно управление Велико Търново. Не след дълго получил отговор от директора на ведомството инж. Венцислав Ангелов, в който го уведомяват, че органите на реда ще го глобяват всеки път, когато го хванат нередовен по републиканските пътища.

Така и станало. Оттогава до момента има пет акта.

„Когато български гражданин получи глоба за нещо, има правото да я обжалва, но аз съм лишен от тази възможност, защото нямам издадени наказателни постановления. Според законодателството ни те трябва да бъдат връчени до месец след установяването на нарушението. Ходих и питах шефа на Областното пътно управление кога ще ги получа, а той обясни, че ще дойдат, да не се притеснявам. Аз обаче в края на месеца ще пътувам и ако наказателните постановления дойдат, докато ме няма, няма как да възразя в установения срок“, коментира Тодоров.

Той потърсил съдействие от адвокатска агенция, откъдето с радост се съгласили да поемат случая. Станислав е убеден, че когато казусът стигне до съда, вероятността магистратите да вземат решение в негова полза е нищожен, защото подобен развой ще даде стимул на още много хора да последват примера му.

„Стойността на актовете не е от значение, готов съм да платя много повече, за да защитя правата си. Въпросът е принципен, затова съм готов да стигна до Европейския съд. Не може държавата да не влага в инфраструктура, а да събира пари за ползването. Моите приятели ме съветват да се откажа, но не! Ако 5 млн. души се опълчат – можем да променим нещата“, убеден е Тодоров.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

8 thoughts on “Нашенец, отказващ да плаща винетка заради лошите пътища, ще брани интересите на шофьорите в съда

 • 16.08.2022 в 9:33
  Permalink

  Напълно подкрепям Станислав, такова нещо не се търпи повече. По метър да бяха ги правили за тези 40 години , че и повече щяха да са на ред . Такова крадене на средства не може да се толерира повече, всички трябва да спрат да плащат. За глобите намериха на мига начин, но да оправят моста на Дълга Лъка трябва да минат 30 години.

  Отговор
  • 19.08.2022 в 9:56
   Permalink

   Браво ! Подкрепям го напълно , дайте някаква връзка с човека и в съда ще го подкрепя. То няма улица по която да минеш и да не се чувстваш все едно караш по кратерите на Луната. Военният полигон на Беляковец за танковете е по-равен от колкото улиците ни.
   Съгласен съм да плащам и по-скъпа винетка и данък , но да виждаш че тези пари отиват за пътищата.

   Отговор
 • 16.08.2022 в 12:08
  Permalink

  Браво. Браво. Браво.
  Търпи българинът, щото е скот и това му се полага, докато мисли само как да оцелее единично. Такива хора трябват, но уви, няма да се намерят достатъчно. И пак ще е по старому. Но пак – браво!

  Отговор
 • 16.08.2022 в 14:49
  Permalink

  Добре де, защо не се откаже да кара кола? В знак на протест. Защо иска да не плаща, но все пак колата му да се движи по лошите пътища? Поредният решил да се инати и да се прави на интересен. Поне да си движи нещата в съда сам, а не да търси адвокати.

  Отговор
  • 16.08.2022 в 17:58
   Permalink

   А защо да не търси адвокати? Защо бе, малоумник? До това ли опира казуса? Не е „поредният решил да се инати“?! Ти се инатиш с глупавия си пост. Заради такива дребни душици като теб с пролетарско-селски манталитет сме я докарали до тук! Ти защо не се откажеш да ядеш болклуците,които можеш да си позволиш? В знак на протест срещу покачващите се ежедневно цени? Ами защото си боклук! Затова!

   Отговор
 • 16.08.2022 в 14:51
  Permalink

  Подкрепям, аман от изедници на държавно ниво. Всичкото им е едно и също и на АПИ и на всяка една пробита институция тук.

  Отговор
 • 16.08.2022 в 21:15
  Permalink

  Внимание! Страите болшевишки скотове в „борба“ цензурират мненията и коментариите!!!! Което не им е изгодно и е в разрез с комунистическо-русофилските им убеждения, не се появява в сайта!!!! Дружно да ги порицаем, анатемосаме и ….. даже още по-лоши неща да им пожелаем!!!

  Отговор
 • 16.08.2022 в 21:41
  Permalink

  Истински боклуци сте вие, „борбените“ списвачи! Ниско платени слуги и помияри!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *