Търновските пенсионери ще получават 15 лв. за возене в автобус

Искат замразяване цените на билетите за обществения транспорт за 3 години в община Велико Търново

 

ОБЛЕКЧЕНИЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПРИ ПОЛЗВАНЕТО НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ПЛАНИРА ДА ВЪВЕДЕ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. То ще е в размер на 15 лв. месечно и ще важи само за тези, които притежават абонаментни карти за пътуване с автобус. Идеята е кмета на старата столица инж. Даниел Панов и предстои да бъде одобрена или отхвърлена от местния парламент на редовното му заседание в края на август.

За реализиране на инициативата ще се използват годишно 5000 лв. от общинската хазна, а компенсациите ще действат за всеки месец от срока на картата, но не по-късно от 31 декември тази година.

За целта хората от третата възраст трябва да подадат заявление по образец до кмета на общината. Приемът ще започне от септември, а документите ще се подават в Центъра за административно обслужване на кметството.

Замразяване цените на билетите за обществения транспорт във Великотърновска община за 3 години и въвеждане на комбиниран билет по няколко линии са смелите предложения на общинския съветник Якоб ван Бейлен. С цел подобряване на транспортните услуги, да бъдат те желани и ползвани от колкото се може повече хора, той смята, че е нужно въвеждане на скромни мерки, които Общината да регламентира, нищо че градският и междуселищният транспорт са поверени на частни фирми. Една от тези, които ще улеснят гражданите, е въвеждането на месечни абонаментни карти за няколко линии. Малко странен е аргументът му, но той препоръчва и да се поставят табелки с номера на автобуса на задното стъкло и на дясната страна на автобуса, за да не се налага пътниците да бягат с багажа си, а после да се окаже, че автобусът не е този, който чакат.

Сред другите предложения, които звучат разумно, е на всяка спирка да има табела с наименованието й. Според говорещия не толкова добре български език Якоб ван Бейлен би било добре те да бъдат изписани и на английски език.

Това, за което отдавна настояват гражданите, са актуални разписания, но въведението, което предлага общинският съветник, е на тях да бъдат изписани и всички преминаващи автобуси. И нещо по-съвременно, да има и онлайн информация за обществения транспорт.

Тъй като от обявяване на пандемията през 2020 г. досега са съкратени доста автобуси по най-натоварените линии, особено към кв. „Бузлуджа“, общинският съветник настоява те да бъдат възстановени. И най-сетне да се въведат в експлоатация поръчаните от Община Велико Търново и доставени електрически автобуси.

Общинският съветник смята, че е нужно да се свика съответната комисия, която да преразгледа общинската транспортна схема. И най-вече, да има стриктен контрол върху изпълнението на разписанията.

Снимка: dariknews.bg

3 thoughts on “Търновските пенсионери ще получават 15 лв. за возене в автобус

 • 16.08.2022 в 9:52
  Permalink

  Много са му на място предложенията на Бейлен, тука сме толкова изостанали от към градски транспорт, че е направо срамота. В Диарбекир сигурно са по-добре организирани и достъпни градските мрежи.

  Отговор
 • 17.08.2022 в 14:21
  Permalink

  Въобще не е странен аргументът за светещ номер на автобуса в задната част. Логично и Удобно е, да знаем дали да го „гоним“… Не четете и не гледате ли TV, срамота!?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.