Намалява се карантината за болни от COVID-19 и контактни на заразените

ОТ 10 НА 7 ДНИ СТАВА КАРАНТИНАТА ЗА ЛИЦАТА, КОИТО ДАДАТ ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС. За контактните на лабораторно диагностицирани пък домашната изолация вече ще е 5 вместо 7 дни. Промените се въвеждат със заповед на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев и влизат в сила от четвъртък. За хората, които към момента на корекция на противоепидемичната мярка са в карантина, ще важи новият ред.

От началото на пандемията до момента близо 72 000 жители на региона са били поставени под карантина. Към настоящия момент в изолация са 235 лица.

Преустановява се практиката за събиране на поне 5 души за отваряне на флакон от ваксинационните субстанции за имунизиране. Това се прилагаше, за да се избегне вероятността от неусвояване на дозите поради краткия срок на годност на препаратите след размразяване и приготвяне за инжектиране. Промяната има за цел да насърчи ваксинацията и да не се стига до връщане на желаещи за имунизиране.

Междувременно гражданите могат да се възползват от безплатни антигенни тестове, които са доставени в Регионалната здравна инспекция.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.