Горещи новиниОбществоСвищов

Обявиха бедствено положение в Свищов заради липса на вода

ДРАМАТА С БЕЗВОДИЕТО В ОСЕМ НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ОБЩИНА СВИЩОВ ПРИНУДИ КМЕТЪТ ГЕНЧО ГЕНЧЕВ ДА ОБЯВИ БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ, което влезе в сила от 16 август.

До извънредната ситуация се стигна след като мощностите за подаване на вода към селата Българско сливово, Горна Студена и Совата достигнаха предала си, а водоизточниците в Александрово, Червена, Овча могила, Драгомирово и Морава – са на критичния минимум. Проблемът обхваща 8500 души, чиито домакинства от години не могат да функционират нормално, заради пресъхналите чешми.

Компрометираната водопроводната мрежа и непрекъснатите аварии на напорния водопровод са причина за тежката ситуация, съобщиха от кметството. Общинският кризисен щаб започва денонощна работа по Плана за защита при бедствия и вече е уведомил областния управител инж. Георги Гугучков, министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и съответните институции, които имат задължението и отговорността да съдействат при извънредната ситуация.

„Необходимо е време за справяне с проблема. Не може да се решава на парче, защото в почти всяка област у нас има неволи с водоснабдяването. Трябва решение на национално ниво“, коментира губернаторът инж. Гугучков.

ЗАПОЧВА ПОРЕДИЦА ОТ СРЕЩИ МЕЖДУ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА КЛЮЧОВИТЕ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА ВЕДОМСТВА И ВИК „ЙОВКОВЦИ“. Ще се обсъжда възможността за осигуряване на цистерни с животворна течност и минерална вода. От общинска администрация апелират към местния бизнес и доброволци да съдействат и да помогнат, според възможностите си.

Необходими са спешни мерки, тъй като в някои от населените места максимумът вода, която тече от чешмите в секунда, не надвишава 150 мл. Това е абсолютно недостатъчно за захранване на селата, в които живеят много млади семейства с малки деца, болни възрасти на легло и т.н .

Извънредната ситуация в община Свищов настъпва по същото време, когато и община Своге обяви бедствено положение заради внезапното спиране на притока на вода в река Искрецка.

Това е поредна тежка ситуация за крайдунавската община, която в минали години бе бори с огнище на африканска чума и пожари.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Обявиха бедствено положение в Свищов заради липса на вода

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *