Обявиха шестия национален литературен конкурс „Станка Пенчева“ в Стралджа

Започва шестият национален литературен конкурс за поезия и проза „Станка Пенчева“. Той е посветен на известната българска поетеса и е под надслов „Дървото на живота“, съобщиха организаторите от Община Стралджа.

Според регламента авторите могат да участват с до три стихотворения и до три разказа или есета в размер на пет машинописни страници. Срокът за представяне на творбите е до 21 октомври 2022 г., като те не трябва да са отличавани на други конкурси. Резултатите и награждаването ще се състоят на 1 ноември. Подробностите са обявени на официалния сайт на Община Стралджа.

Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Стралджа на всеки две години. Литературната надпревара е и част от културната програма за празника на града – 8 ноември, когато църквата почита свети Архангел Михаил.

Поетесата Станка Пенчева е родена на 9 юли 1929 г. в Сливен, но прекарва голяма част от детството си в стралджанското село Воденичане, където се намира бащиният ѝ дом. През 2017 г. пред читалището в селото бе поставена нейна паметна плоча.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.