Подсилват колектива на търновската болница с лекари от други региони

ЩЕ БЪДАТ НАЗНАЧЕНИ ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ДРУГИ ЛЕКАРСКИ КОЛЕГИИ В СТРАНАТА, КОИТО ДА ОСИГУРЯТ ОБЕЗПЕЧАВАНЕ НА ОТДЕЛЕНИЯТА В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Това съобщи изпълнителният директор на клиниката д-р Красимир Попов.

Д-р Красимир Попов

По думите му лечебницата е изправена пред тежък дефицит на кадри и справянето с проблема става един от главните приоритети в работата му. Той допълни, че за момента няма да бъдат откривани нови отделения и не стои на дневен ред обособяване на звено за лечение на ушно-гърлени болести.

„Нещата са доста притеснителни, има много разпръснати лекари в различните лечебни заведения в региона. Ние винаги сме имали приток от пациенти от всички общини в района, което е нормално, защото това е най-голямото лечебно заведение в областта. Останалите клиники имат спомагателна дейност и извършват своеобразен триаж на пациентите, а при нас идват тези в най-тежко състояние. Затова не можем да си позволим липса на специалисти, особено сега, когато сме наясно с намеренията на конкуренцията“, коментира шефът на МОБАЛ във връзка предстоящия строеж на нова частна болница в старата столица.

Диагностичната и терапевтична дейност на здравното заведение се осигурява от 142 лекари, 293 професионалисти по здравни грижи и 136 санитари, според данните в доклада за дейността на клиниката през 2021 г. Възрастта на медиците буди тревога – по-малко от 30 процента от назначените са на около 30 години, а голяма част от практикуващите професията в лечебницата продължават да работят, макар да са навършили пенсионна възраст.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.