Празник на лютеницата и кулинарен фестивал стягат в Джулюница

Лично кметицата на Козаревец ще вари лютеница в голям казан на мегдана на селото

 

След две години прекъсване в лясковското село Джулюница отново се канят да празнуват с кулинарни изкушения. В края на лятото, когато му е времето, за десета година ще се проведе Празникът на лютеницата и XII национален кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“ с основател шеф Иванов от „Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите“. От 4-5 години двата празника се отбелязват заедно, но и веселието е двойно.

Денят е 27 август, като програмата започва грандиозно още в 9 часа на площада с шадравана в Джулюница с кукерския колектив „Мераклии“ от с. Габаре, община Павел баня, разказва за „Борба“ председателката на НЧ „Пробуждане“ Екатерина Москова. Те ще са гост-изпълнители, публиката ще забавлява и любимата актриса Латинка Петрова. Всички събития ще се случват там, ще бъде изградена и открита сцена.

В кулинарната част участниците са от съседните общини, като и от всички населени места в Лясковска община. Те ще бъдат разположени на 13 щанда, ще има и гости от румънския град Виделе. На един от тях местната ловно-рибарска дружинка ще майстори ястия от дивеч. За трета година ще бъде представена и веганската кухня – здравословни храни, приготвени с екологично чисти продукти. След като журито даде своята оценка, всичко приготвено ще може да се вкуси от другите участници и гости на празника.

Лично кметицата на с. Козаревец Красимира Колева ще бърка с големия черпак, за да свари цял казан с лютеница на мегдана и пред погледите на всички. После с вкусотията ще бъдат намазани над 500 филии за дегустация. Отделно ще има казан с рибена чорба и още един – все още се уточнява дали ще е с боб, или с пилешка чорба.

Авторитетното жури, което ще оценява работата на майсторите кулинари, е с председател шеф Иванов, а членовете са Божидар Димитров – председател на Асоциацията на майсторите карвингисти, и Надя Патракова – управител на Домашния социален патронаж в гр. Лясковец. Те ще оценяват вкуса на ястията и ще изберат най-оригиналната рецепта. За баш майстора на фестивала ще има голяма награда и поощрителни по преценка на журито.

Редом с кулинарната част ще върви и конкурс за най-добре приготвена домашна лютеница. Участниците ще предоставят за дегустация вече готови консерви, предполага се с вкусни домати от Джулюница.

И докато кулинарите се трудят, богата фолклорна програма ще забавлява всички. Освен гостуващите звезди ще има и диджей, на сцената ще излязат и млади изпълнители.

Двойният празник се организира със съдействието на Община Лясковец.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. НЧ „Пробуждане“ – с. Джулюница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *