Самоубийствата в Япония са се увеличили с 8000 заради пандемията

Ковид пандемията е довела до още 8000 самоубийства в Япония между март 2020 г. и юни 2022 г., предаде агенция Киодо, позовавайки се на скорошно проучване.

До март тази година в Токио и други райони на Япония бяха наложени ковид мерки като хората бяха призовани да се въздържат от пътуване извън границите на префектурата, а ресторантите и баровете – да затварят по-рано.

Изводите показват, че най-голямо увеличение на самоубийците има при жените между 20 и 30 години, както и жените на възраст 19 или по-млади.

„Жените, които по-често не са на постоянна работа, са склонни да бъдат по-засегнати икономически, докато при младите хора е по-вероятно да бъдат принудени да се изолират поради свързани със свободните им време ограничения“, каза Наката.

По данни на правителството броят на самоубийствата в Япония е стигнал 21 000 през 2020 и 2021 г.,  докато през предходните две години те са били около 20 000. Влиянието на пандемията от коронавирус за това увеличение обаче оставаше неясно. Смята се, че в Япония икономическите затруднения са един от двигателите на процента на самоубийствата, тъй като смъртните случаи растат, когато нивото на безработица се повишава.

Най-големият брой на самоубийства, свързани с пандемията – 1837, от които 1092 на жени, са на хора между 20 и 30 години. Тази категория самоубийства съставлява около 30 процента от общия брой за възрастовата група. 377 от свързаните с пандемията самоубийства са извършени от хора на 19 години или по-млади. От тях 282 са на жени. Въпреки че от 2010 г. самоубийствата в Япония намаляват с между 500 и 3000 годишно, през 2020 г. за първи път от 11 години тенденцията започва да върви нагоре. Числото остава почти същото през 2021 г.

Докато самоубийствата сред мъжете намаляват за 12-та поредна година, тези при жените се увеличават за втора поредна година. Броят на учениците в начален, прогимназиален и гимназиален етап, посегнали на живота си, достигна рекорд от 499 през 2020 г. и запази възходяща тенденция. След като правителството предприе строги мерки за ограничаване на ковид заразата, нивото на безработица в държавата запази високи нива.

„Важно е да се преценяват рисковете от ограничаване на коронавирусните инфекции и преустановяването на социални и икономически дейности“, каза Фумио Отаке, преподавател в университета в Осака и член на правителствения комисия за мерките срещу ковид. Той призова правителството да промени политиката си, като вземе предвид данните за самоубийствата.

„За да се поддържат социално-икономическите дейности, е необходимо да се облекчат мерките, като съкращаване на периода на изолация за заразени пациенти, и да се премести фокусът им върху хора с висок риск от развитие на тежки симптоми“, допълни Отаке.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.