Защо умственият труд е не по-малко изморителен от физическия

Ако твърде много се натоварвате с мислене, можете да си спечелите… мозъчна интоксикация

 

„Най мразим да мислим“ – е крилатата фраза на Вуте, но и на безброй негови съмишленици по света и у нас. И без да знаят, се оказват прави – поне отчасти. Както установиха френски учени, интензивната и продължителна умствена работа е наистина изтощителна.

– Общоприето е, че умствената умора е самозаблуда, обяснява Матиас Песилионе от университета „Питие-Салпетриер“ в Париж.

Според популярните теории умствената умора е вид илюзия, която мозъкът създава, намеквайки на „шефа“, че е време да си почине от интензивната умствена дейност. Да поспре, да се поразсее или просто да си подремне. Решението, разбира се, е правилно, както скоро установиха учените. Но резултатите, до които стигнаха, показаха, че когнитивната работа води не до илюзорни, а до реални функционални промени – до натрупване на вредни вещества в мозъка. Те инхибират работата на синапсите – процесите, чрез които невроните са свързани помежду си. Това предизвиква чувство на умора и изпраща сигнал към мозъка, така че той да спре да се напряга, за да остане във форма. Продължавайки да упорстваме и да се трудим умствено, пренебрегвайки тези сигнали, можем сериозно да си навредим.

Експерименти, проведени от французите с помощта на магнитно-резонансна спектроскопия (MRS), показаха, че след няколко часа интензивна умствена работа токсични вещества се натрупват в мозъка – по-специално в неговия префронтален кортекс – в тревожно количество. Това е главно глутаминова киселина, която е невротрансмитер. Излишъкът води дори до смърт на неврони – почти като при инсулт.

„Хората физически не могат, например, непрекъснато да правят изчисления като машини“, обяснява изследователят Антониус Вийлер.

Мозъкът се освобождава от излишния глутамат по време на почивка. Най-бързо това става по време на сън. А най-ефективно – с редуването на умствения с лек физически труд, който носи удоволствие и удовлетворение. Като например работа в градината.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Current Biology, на което се позовава порталът EurekAlert.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.