Свят

Полемика в Обединеното кралство заради назначаването на мъж, който да популяризира безплатния достъп в Шотландия до хигиенни продукти за месечния цикъл

Назначаването на мъж, който да популяризира безплатния достъп в Шотландия до дамски превръзки и тампони, предизвика много критики, отбелязва Франс прес. Бившата тенис звезда Мартина Навратилова дори определи това решение като смешно.

От понеделник тези продукти трябва да бъдат предоставяни безплатно от общините и учебните заведения на всички жени по силата на нов закон. Но в град Дънди, северно от Единбург, беше назначен мъж, за да популяризира разпоредбите на новия закон. Той ще остане на поста две години. Това е Джейсън Грант, мускулест бивш персонален треньор. Той ще обикаля училищата, колежите и университетите, за да се увери, че новият закон се прилага подобаващо. Грант ще насърчава и дискусиите по въпроса с менструацията и менопаузата.

“Това е абсолютно смешно”, възмути се днес в Туитър Мартина Навратилова. “Ние жените казваме ли някога на мъжете как да се бръснат, или да се грижат за простата си. Това е абсурдно”, допълва тя.

“Не мога да разбера как някой си е помислил, че е добра идея да се назначава мъж на такъв пост”, написа в Туитър Сюзан Долгети, активистка и анализатор.

Според Джейсън Грант фактът, че е мъж, назначен на този пост, ще спомогне за насърчаването на по-откритите дискусии, защото според него менструалният цикъл въпреки че засяга само жените, е проблем на целия свят.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *