Водещи новиниОбщество

Продава се история. Търсят нов собственик на лагера, строен от бригадирите на Хаинбоаз

Младежки лагер, построен през 1947 г. с ентусиазъм и доброволен труд от бригадирите, проправили Прохода на републиката, е сред най-атрактивните предложения на пазара на имоти в момента. Емблематичната сграда заедно с 12,4 декара двор се намира на границата между Великотърновска и Старозагорска област и е на няколко километра от Хаинбоаз с излаз към него. Продажната цена на целия имот е 300 000 евро.

Някогашният младежки лагер наистина има богата история и се продава с надеждата да попадне на добър стопанин. През 50-те години освен бригадирите в строителството се включили и местни възрастни хора. Няколко години след установяване на народната власт властвал сталинизмът, затова и сградата е вдигната в този стил – с масивните каменни облицовки, използван е и скъпият гранит. Една от стаите, все още запазена, е с резбован таван, алюзия за възрожденски стил. Заради прекрасната и живописна природа и близостта на голямо ловно стопанство в съседство в сградата често отсядали видният ловец на тогавашния елит Пенчо Кубадински, както и самият Тодор Живков. Именно в тази специална стая, необезпокоявани, ставали банкетите на тогавашните управляващи.

В централния корпус има ресторант, побиращ между 200 и 300 души, служещ и за столова на летуващите младежи, а откритата някога тераса е превърната в зимна градина. В двора има игрище, открит плувен басейн, 15 беседки, разпръснати из големия двор, както и бунгала. Предимство е и собственото водохващане. Мястото е хем комуникативно, хем спокойно, имотът граничи и с река. Запазен е в много добро състояние, може би защото след 1990 г. са се сменили само двама собственици и никога не е оставал без надзор.

През всичките 30-ина години в сградата не се е развивала кой знае каква дейност, по-скоро е използвана за лични нужди с голяма доза сантимент заради богатата история. Имало е интересни проекти – да стане хотел, да се развива селски или екотуризъм и да се превърне в образователен център за деца. Все още е възможно от имота да стане нещо смислено, което да допринася за развитието на региона, стига бъдещият инвеститор да подходи с отговорност.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *