Създадоха тунел към тайните съкровища на Царевец

Триизмерно артплатно пресъздава легенда от царско Търново

Великотърновски художнички създадоха тунел към тайните съкровища на Царевец. Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева от GIART обаче не са копали с лопати на площад „Цар Асен I”, а създадоха мобилен триизмерен стенопис, който се слива с околната среда и е част от уличното изкуство. Атракцията представлява лека закачка към жителите и гостите на града. Платното все още не е завършено, но трите художнички се надяват да останат доволни от крайния резултат.
„Вдъхновени сме от легендата, според която под Царевец има съкровище. Решихме така да го изобразим, да го насочим към историята на града“, сподели за „Борба“ Невена Лефтерова. Творбата на талантливите дами от Велико Търново е част от мащабния фестивал „Варуша юг“, който започва в петък именно с откриване на 3 D платното.
То създава усещане, че входът за тайния тунел се намира именно на площада. Той се охранява от воин – череп с брадва и меч, а над главата му върху летви пълзят огромни плъхове.
„Използваме триизмерното улично изкуство, защото то само по себе си е достатъчно атрактивно. Хората стават участници, стъпват на самото изображение, правят си снимки за спомен. Тепърва навлиза в България, макар че с момичетата работим усърдно в тази насока през последните 6 години“, разказва Невена Лефтерова.
Трите художнички работят заедно в триизмерното улично изкуство, имат ателиета в старата столица. Обикалят и в Европа, откъдето пренасят този вид изкуство в България. Правят шаржове, картини, портрети.
И трите са убедени, че изкуството ще победи пошлостта, защото българинът се събужда за култура през последните години.
„Аз съм много обнадеждена и има голям ренесанс в тази насока. И както виждам, чрез самия фестивал, който ще се случи, ще спомогнем за това. Много мероприятия са включени. И за пръв път в нашия град ще има нещо толкова голямо. Това е изключителен шанс за всички местни артисти и за хората от малкия бизнес, които ще могат да направят реклама за себе си. В крайна сметка идеята е такава“, сподели още Невена Лефтерова.
Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.