Водещи новиниКултураОбщество

Хърватка откри изложба за мръсния въздух във Велико Търново

Хелена Худжек иска хората да осъзнаят, че могат да живеят по-добре

Изложа за мръсния въздух във Велико Търново откриха в старата столица като част от фестивала „48 часа Варуша Юг“. Идеята за експозицията е на хърватката Хелена Худжек, която от три години живее във великотърновското село Никюп. Изложбата получава финансиране от Българския фонд за жените и беше представена на плажа край река Янтра.

Експозицията е от седем платна, а художници са Илза Христова, Десислава Ганева и Емилия Богданова. Чрез своите творби те представят различните прояви на въздействието на мръсния въздух върху здравето на човека и жизнената му среда. Една от картините показва старата част на Велико Търново, потънала в черен дим. Друго платно изобразява майка с дете, зад които има огромен пушещ завод…

„Това е изложба за мръсния въздух във Велико Търново. Идеята ми е чрез картините да разкажа какво се случва в старата столица. Да покажем проблема с мръсния въздух. И как всички ние можем да направим нещо, за да се подобрят нещата, защото „Кроношпан“ не е единственият проблем. Проблемът е предимно при отоплението с твърдо битово гориво и транспорта“, сподели за „Борба“ Хелена Худжек.

По думите й центърът на Велико Търново е задръстен с коли, като този проблем е присъщ и за кварталите на старата столица.

„Виждате, че нямаме добър обществен транспорт. Нека хората видят тези проблеми и да осъзнаят, че трябва да дишат чист въздух и да се борят за това. Както и да разберат, че всички ние можем нещо да променим“, обясни още Хелена. Тя и семейството й избягват да посещават Велико Търново през зимата, защото според тях тогава въздухът е най-лош.

Изложбата носи името „Дишай разумно“, затова Хелена се надява един ден хората да осъзнаят, че могат да живеят в по-чист град. Хърватката е еколог по образование и от няколко години работи по различни проекти за опазване на околната среда, включително в китното село Никюп.

За художничките в изложбата тя споделя, че са свързани с Велико Търново. Илза Христова е един от най-известните местни екоактивисти. Емилия Богданова е автор на четири от платната. Тя не е от старата столица, но е учила тук и иска да помогне на великотърновци чрез своето творчество. Десислава Ганева е автор на една от картините. Художничката живее в горнооряховското село Поликраище.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *