Горещи новиниСвищов

Със 700 000 лв. подменят захранващ водопровод в Свищовско, осигуриха близо 150 000 литра вода за бедстващите селища

Предвижда се до края на годината да се обновят тръбите, довеждащи животворна течност до засегнатите населени места

СЛУЖЕБНИЯТ РЕГИОНАЛЕН МИНИСТЪР ИВАН ШИШКОВ ПОЕ АНГАЖИМЕНТ ДА РЕШИ ВОДНИТЕ НЕВОЛИ НА ХОРАТА В СВИЩОВСКО. За целта със 700 000 лв. държавни пари ще се направи подмяна на компрометирания захранващ водопровод в Българско Сливово, заради който загубите на животворна течност към домакинствата е близо 90 процента. До дни ще започнат строително-монтажните дейности и няма да се протакат във времето, тъй като за съоръжението има изготвен проект и необходимото разрешително за строеж. Това стана ясно след спешна среща между служебния регионален министър, губернатора инж. Георги Гугучков, кмета на Свищов Генчо Генчев и представители на „Български ВиК холдинг“ ЕАД. Тя бе провокирана от обявеното бедствено положение в крайдунавската община, в която 8500 домакинства страдат заради пресъхнали чешми.

Ще се осигури финансиране и за другия ключов водопровод в Свищовско, намиращ се край Овча могила. Там ще са нужни 1,5 млн. лв., които ще дойдат от Предприятието по управление на дейностите по околната среда, но едва след като бъде представена необходимата документация за проект от кметството.

Намалените до минимум критични запаси на вода в селата Българско Сливово, Горна Студена, Совата, Александрово, Червена, Овча могила, Драгомирово и Морава станаха причина за задействането на Плана за защита при бедствия в община Свищов. Населението в осемте селища от години търпи режим на животворната течност, но този път проблемът доби многократно по-големи измерения. Стигна се до момент, в който максимумът от чешмите бе 150 мл. вода в секунда. Това количество е абсолютно недостатъчно както за питейни, така и за битови нужни на населението.

Критичната ситуация превърна ежедневието на местните в кошмар. За облекчаване на положението бяха отпуснати 149 940 литра питейна вода за бедстващите в Свищовско от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Вече е създадена организация по приемането и раздаването на 154 палета животворна течност в разфасовки по 11 литра и на 37 палета с разфасовки от 1,5 литра.

Междувременно 6 тона бутилирана минерална вода бе дарена на хората, също страдащи от безводие, в Павликенско. От нея ще се възползват жителите на селата Лесичери, Караисен, Батак, Горна и Долна Липница. Тя е дарена от няколко търновски компании и журналиста Симеон Милков.

По време на срещата бяха обсъдени и проблемите с водоснабдяването в областта. Губернаторът инж. Георги Гугучков уведоми министъра, че общо 25 селища в региона са на режим заради спадането на дебита на местните водоизточници и старата водопроводна мрежа. Шишков на свой ред апелира за присъединяване на „ВиК Йовковци“ към „Български ВиК холдинг“ ЕАД.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *