Кафето може да поскъпне заради по-слабата реколта в Бразилия

Има опасност слабата реколта в Бразилия, която е най-големият производител на кафе в света, да повиши цената на напитката, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“.

Бразилските фермери се борят с последствията от необичайните метеорологични условия миналата година, когато плантациите пострадаха първоначално от суша, а впоследствие и от слана. Някои от тях твърдят, че реколтата от висококачествени зърна кафе от сорта арабика може да е наполовината на това, което би било в добра година.

Заради отрицателните очаквания фючърсите на кафето вече започнаха да подобряват рекорди от последните 10 години. Стойността на фунт (0,45 кг) бразилска арабика се повиши до 2,58 долара и се стабилизира около 2,23 долара, което е по-висока котировка спрямо предходните години.

Освен Бразилия от лошото време пострадаха и плантациите в Колумбия, която също има силно влияние на световния пазар на износителите на кафе. Според някои оценки на експертите, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, реколтата в някои ферми може да се понижи почти двойно. Например „Минасул“ (Minasul), кафееният кооператив, който обединява част от фермерите, занимаващи се с производство, закупуване и износ на кафе, очаква общият обем на продукцията през 2022 г. да се свие до 1 милиона чувала (132 фунта кафе във всеки чувал) спрямо 2,2 милиона чувала през 2020 г.

Влошаващата се ситуация заплашва да спре доставките на кафе в международен мащаб. Проблемите не са породени само от спада на реколтата, но и от трудности в световната логистика и повишената цена на превоза. Според оценките на Международната организация за кафето обемът на потреблението на тази напитка в световен мащаб само ще нараства, изпреварвайки темповете на производство.

На фона на тези прогнози анализаторите от рейтинговата агенция „Фич“ (Fitch), пише в. „Уолстрийт джърнъл“ не смятат, че цените ще продължат да се повишават. Според оценката им те ще се установят на средно равнище от 2,15 долара за фунт кафе. Въпреки това нестабилността на цената ще се запази като следствие от понижението на бразилския експорт и недостига на запаси в складовете.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *