Скандал разтресе Мерданския манастир

Майка Доротея: „Новите монахини се опитват да ме отровят“

 

 

 

 


Сестра Серафима: „Доротея не е с добре с психиката, трябва да се лекува“

 

 

 


Скандал разтресе един от най-големите и най-стари храмове във Великотърновската епархия – Мерданския манастир „Св. 40 мъченици“. След половин век служба на Бога игуменката на манастира майка Доротея беше изгонена и остава на улицата без дом и без никакви средства за препитание. Причината е конфликтът на майката с изпратените преди две години от Търновската митрополия две нови монахини и две послушници в манастира. Какво се е случвало през тези две години зад дебелите зидове на манастира, външните хора могат само да гадаят. Всяка от двете страни има своя версия, която защитава.

Според новата управителка на Мерданския манастир – сестра Серафима, в основата на конфликта, прераснал в скандал, била старата майка – Доротея, която още в самото начало отказала да приеме изпратените и от владиката нови монахини и се опитвала всячески да им прави спънки. Доротея отказвала да им даде ключове от църквата и от останалите помещения в храма, получавала парични записи, които никой не знаел къде отивали, за всяко нещо се заяждала и се карала с новите монахини, вместо да ги приеме и да ги напътства като истинска духовна майка. Непрекъснато се опитвала да ги петни пред миряните. Освен това извършвала религиозни ритуали, като освещаване на курбан, на които нямала право според църковните канони.

Майка Доротея на свой ред отрича по-голямата част от обвиненията. Тя признава, че не е искала да приеме в манастира новите монахини, тъй като отзивите, които получила за някои от тях, не били никак добри. Някои били сменили по 5 – 6 манастира, преди да дойдат тук. Самата Серафима не отрича, че преди Мерданския манастир е била на служба в Русия, Гърция, а в България – в Батошевския, Петропавловския и Присовския манастир. На въпроса каква е причината да не се задържи за дълго време в нито един от тях, отговаря: „Това не е ваша работа!“. Самата майка Доротея споделя, че още от първия ден не харесала Серафима и другата от монахините, Ефимия, и твърди, че не тя тях, а те нея са тормозили в продължение на две години. Тормозът се засилил особено след като Серафима била назначена от владиката за старша сестра на манастира и така Доротея била принудена да мине на нейно подчинение. „Още в началото разби бравата на вратата на стаята ми и аз бях принудена да я подпирам отвътре с една тояга. Отначало ме обиждаха и вдигаха скандали. След това, когато разбраха, че владиката е на тяхна страна, станаха още по-агресивни. През месец юни ме оставиха цял месец без хляб. От храната, която ми даваха, непрекъснато ме болеше стомахът. Може да са слагали нещо в нея, за да ме отровят, знам ли? След като спрях да ям от тази храна, ми мина. Започнах да си купувам бисквити и да се храня само с тях. Тогава ми забраниха да прекрачвам прага на манастира и да ходя до центъра на селото. Серафима ми каза, че ще спре да ми внася здравните осигуровки. Не ми купуваха лекарства за кръвното и не ми даваха да отида сама да си ги купя или да се обадя и да помоля някой от селото да ми ги купи. Накрая всячески се опитваха да ме изкарат луда“, със сълзи в очите нарежда майка Доротея.

На 19 август вечерта Доротея напуска манастира. Според Серафима и останалите монахини тя си е тръгнала съвсем доброволно и отишла да живее при свои роднини в село Козаревец. Версията на бившата игуменка е по-различна: „Ако не бях се махнала, щяха да ме убият!“ Тя разказва, че няколко дни по-рано тормозът над нея се засилил и ескалирал.

„Една вечер се чу трясък от нещо, все едно разбиваха и четирите влязоха в стаята ми. Серафима каза, че ще забрани но хората от Мерданя да ми купуват лекарства и изведнъж ме хвана за ръката и ми изтръгна телефона. След това заключиха вратата на коридора и така се озовах като затворник. Не можех да изляза извън сградата, защото по прозорците има решетки. След известно време ми върнаха телефона и аз тайно успях да се обадя на роднините си в Козаревец да дойдат и да ме приберат, защото тук искат да ме убият.“

Майка Доротея е дълбоко огорчена не само от поведението на новите управители на манастира, но и от владиката Григорий, от когото очаквала подкрепа, след като половин век е отдала в служба на Бога и на църквата. „Дойдох тук като 17-годишно момиче през 1971 г. През 1984 г. станах игуменка. През всичките тези 51 години съм работила и не съм се щадила. Сега останал на улицата. Нямам пенсия, нямам дом, къщата на родителите ми е съборена. Сега са ме приютили мои роднини, но не мога да остана до края на живота си при тях. Не знам какво ще правя, но повече в този манастир няма да се върна. Имам поставен паметник в манастирското гробище, ще помоля да го махнат. Владиката застана на страната на Серафима и не поиска да говори с мен, за да му споделя тревогите си. При едно от посещенията си в манастира той ми взе манастирския печат, като каза, че този манастир не бил моя собственост. После разбрах, че е дал печата на Серафима.

МАНАСТИРЪТ ИМА НИВИ, ОТ КОИТО ПОЛУЧАВА РЕНТА. ПАРИТЕ ОТ ТАЗИ РЕНТА СЕ ВНАСЯТ НЕ ПО СМЕТКИТЕ НА МАНАСТИРА, А ПО СМЕТКА НА МИТРОПОЛИЯТА. През всичките тези години една стотинка от манастирските пари не съм похарчила за себе си. Една вафла не съм си купила с тях. А лични средства аз като монахиня нямам и не мога да имам. Обвинения, че съм получавала записи за пари и съм прибирала тези пари, не са верни. Всичко съм отчитала на митрополията“, кълне се старата и болна игуменка. Тя споделя още, че манастирът бил спечелил проект за ремонт на църквата на стойност 350 хил. лв. и че вероятно заради тези пари храмът станал изведнъж толкова желано място за новите монахини.

Хората в Мерданя са разделени на две страни по отношение на конфликта в манастира. Част от мерданчани са на страната на сестрите Серафима и Ефимерия, като обясняват, че Доротея е стара и болна и трябват разтропани млади монахини, които да върнат отново старата слава на Божията обител. Други обаче застават зад майка Доротея и твърдят, че откакто дошли „тия новите“, не са стъпвали в манастира. „Дойдох в манастира да осветя курбан за сина ми. Досега освещаването се правеше от майка Доротея и нямаше проблем. Сега новата – Серафима, каза, че не може да го освети, защото това не било богоугодно, а когато я попитах къде е Доротея да се видим и да си поговорим, каза че не може да я видя“, разказва Надя Александрова. „Чак от Англия научих за тормоза, на който е била подложена майка Доротея. Помня я още от дете като един много добър и много благ човек. Когато съм ходил да работя в манастира, винаги ни е посрещала с усмивка. Преди работеше по цял ден по нивите, гледаше крави и наред с това въртеше целия манастир. Не заслужава на стари години да бъде изритана като мръсно куче“, категоричен е Валентин Големанов. Група жители на Мерданя започват подписка с искане новите монахини да бъдат незабавно изгонени от манастира от владиката, майка Доротея да бъде върната и да бъдат назначени няколко млади, наистина добри и предани Богу монахини. Подписката ще бъде адресирана до Светия синод, Великотърновската митрополия, Комисията по вероизповеданията и всички висши държавни институции, компетентни да окажат съдействие за разрешаване на проблема. Хората от Мерданя, обявили се в защита на майка Доротея, са категорични, че ако новите монахини не бъдат отстранени от техния манастир, те ще обявят ежедневни ефективни протестни действия.

Иван ПЪРВАНОВ

13 thoughts on “Скандал разтресе Мерданския манастир

 • 22.08.2022 в 13:51
  Permalink

  Владиката ченге–позивна Ваньо. Новите монахини, свирчос. Кинтите в Митрополията. Класика в жанра-

  Отговор
  • 22.08.2022 в 15:00
   Permalink

   За владиката не мога да отрека… Но монахините ги познавам, свестни и добросъвестни са, колкото и да не Ви се вярва. Не забравяйте, че всеки съди за другите според себе си, през призмата на собствените си недостатъци. А клеветата е също толкова голям порок, колкото и пороците, в които незаслужено обвинявате монахиня Серафим със сестрите. Имайте страх Божий.

   Отговор
   • 23.08.2022 в 1:27
    Permalink

    А като са толкова свестни и добросъвестни,защо са обиколили толкова места и манастири?

 • 22.08.2022 в 14:15
  Permalink

  ВЕЧЕ Е НЕНУЖНА? Това ли правилния пример и християнското милосърдие?Срам, ами кой ги изпрати тези създани?

  Отговор
 • 22.08.2022 в 15:39
  Permalink

  Иван Първанов Доста обстойна статия сте направил по случая.

  Отговор
 • 22.08.2022 в 18:34
  Permalink

  Вижте, какво става в Църквата. А КАКВО остава в живота ни в другите сфери-СЪЩОТО

  Отговор
 • 23.08.2022 в 1:28
  Permalink

  А като са толкова свестни и добросъвестни,защо са обиколили толкова места и манастири?

  Отговор
 • 23.08.2022 в 10:36
  Permalink

  Изискайте владиката или „схимонахиня“ Серафима да покажат документа й за монашеско пострижение въз основа на който владиката я пострига за СХИМОНАХИНЯ. Няма да го направят, защото няма такъв! Търсете роднински връзки и ще разберете защо отново Григорий е на грешната страна! Бог да пази България !

  Отговор
 • 23.08.2022 в 14:05
  Permalink

  Иван Първанов ?! Ефимерия не е име на монахиня ???!!!! Названието на свещеника,който служи в манастира е ефимерий(гр.) !

  Отговор
  • 23.08.2022 в 16:11
   Permalink

   Монахинята е Ефимия. В едно от изреченията е допусната грешка и е написано Ефимерия, но малко по-горе е написано правилно името и. Благодаря за критика!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *