Мартин Митев спечели конкурса за директор на художествена галерия „Борис Денев“

Мартин Митев спечели конкурса за директор на великотърновската Художествена галерия „Борис Денев“. 35-годишният скулптор бе единствения кандидат за поста и представи впечатляваща концепция за развитие на културния институт пред конкурсното жури.

Опазване, дигитализация и интерактивно представяне на фонда, увеличаване и интегриране на нови изложбени пространства, създаване на по-добри и достъпни условия за публиката, образователни програми с училища и университети, съвместна дейност с месните институции и с галерии и колекционери от страната и чужбина, развитие и популяризиране на галерията, като важна част от културната туристическа инфраструктура на Велико Търново са част от приоритетите в петгодишната програма на младия директор.  В развитието на галерията е заложена дигитализацията на фонда и прехвърлянето му на киоск устройства за по-голям виртуален достъп на посетителите. Заложените образователни програми са в основата на едно ново и различно решение за приобщаване на публиката и за популяризиране на институцията.

В партньорство с община Велико Търново, галерията да се превърне в мост между институциите, неправителствените организации, е сред целите на новия директор.

Митев е завършил скулптура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а от 2019 г. е асистент и доктор по тази специалност във факултет „Изобразително изкуство“. През същата година поема председателството на СБХ-Велико Търново. Има над 60 участия в изложби у нас и в чужбина и 15 професионални награди в конкурси и проекти. Автор е на запомнящи се скулптури в градска и паркова среда, координатор и съавтор в различни съвместни скулптурни проекти и организатор и участник в редица общественополезни инициативи.

Скулпторът пое временно поста „директор“ на галерия „Борис Денев“ по време на реновирането и през 2021 г., и реализира редица идеи за нейното интериорно и екстериорно пространство и привличане на нови публики. В този период бе особена нова зала за камерни събития, като се предвижда създаването на още едно пространство за временните тематични експозиции.

Огромен интерес предизвикаха временните изложби „Карабаджо – Притчите на Ганчо Карабаджаков“, „Завръщане към Велико Търново“ с творби от фонда на галерията на над 130 автори, свързани с града, „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“ с произведения на Салвадор Дали, Фредерико Фелини, Рокуел Кент и Пол-Емил Бекат и  „Владимир Димитров-Майстор и Кюстендилска изобразителна школа“.  През юни т.г. с 40 живописни произведения от своята колекция  ХГ „Борис Денев“ гостува в Стара Загора, което бе първата изнесена изложба на културния институт .

          За по-малко от година галерията кандидатства по три проекта. Единият от тях – „Завръщане към Велико Търново“ за създаване на книжно тяло/албум и виртуален тур към едноименната изложба с творби на над 130 търновски автори от фонда на институцията бе одобрен от  Национален фонд „Култура“ и е в процес на реализация.

Следващото голямо събитие, което предстои в Художествена галерия “Борис Денев“ е изложбата „Митове и легенди на моя град“ с подбрани творби от балканското квадринале в Стара Загора, която ще бъде официално открита на 6 септември.

One thought on “Мартин Митев спечели конкурса за директор на художествена галерия „Борис Денев“

  • 25.08.2022 в 16:28
    Permalink

    И какъв е този конкурс с един кандидат?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *