Майка забременя, докато е бременна, и роди 2 бебенца след 3 спонтанни аборта

След като преживява болката от три скорошни спонтанни аборта, Кара Уинхолд от Форт Уърт, Текас, едва събира смелост да погледне към сонограмата, която показва, че е бременна в 5-ата седмица.

За нейно облекчение обаче всичко изглежда наред. Тя и съпругът ѝ Блейк, който е на 33 години, започват предпазливо да планират раждането на бебето през есента на 2021 г.

Впоследствие, няколко седмици по-късно и за тяхна най-голяма изненада, втори преглед с ултразвук открива два пулса.

„Бях шокирана“, казва Уинхолд пред Insider.

Когато става дума за близнаци, не е необичайно един от двамата да бъде открит на по-късен етап. Уинхолд обаче казва, че според лекаря скенерът показва, че вторият плод е значително по-малък и това означава, че е с около една седмица по-назад от гестационна гледна точка спрямо първия.

„Не разбирах какво реално се случва – казва Уинхолд. – Но тъй като разполагах с приложение за проследяване, което ми казва кога съм овулация, знаех кога е заченато първото дете.“

„Впоследствие с Блейк правихме секс на следващата седмица, предполагайки, че вече не съм в овулация“, добавя тя.

Супертефация

Оказва се, че 31-годишната жена, която вече има 3-годишен син на име Уаят, забременява, докато вече е бременна. Медицинският термин за това рядко явление е суперфетация. Подобно нещо се случва, когато втората яйцеклетка се оплоди от сперматозоид няколко дни (или дори седмици) след като първата вече е стигнала до матката и се имплантира в ендометриума.

„Сякаш ми се случваше чудо“, казва Уинхолд и добавя, че трите спонтанни аборта са били толкова травмиращи, че тя се е нуждаела от терапия.

Д-р Шерил А. Рос, акушер-гинеколог от Санта Моника, Калифорния, която не се е занимавала със случая на Уинхолд, казва пред Insider, че човек ще трябва да овулира два пъти през своя менструален цикъл, за да създаде втори ембрион на по-късен етап. Този феномен не е „описан от медицинска гледна точка“, допълва тя.

Според скорошен доклад съществуват „по-малко от 10 случая в литературата“ за суперфетация при хората.

Рос допълва, че ако при Уинхолд става дума за „същинска суперфетация, то тя няма нищо общо с това, което знаем от медицинска гледна точка за спонтанното забременяване“.

„Истината е, че не всички медицински феномени имат логично обяснение, точка“, казва още Рос.

Бременността на Уинхолд е била високорискова

След като открива, че ще има още две момченца, Уинхолд е наблюдавана внимателно по време на своята бременност, която според лекарите е била високорискова.

„Основно това бе заради спонтанните аборти и прееклампсията, която имах при Уаят“, допълва жената.

Бебетата се раждат успешно (макар и преждевременно) на 25 октомври 2021 г. Колсън, по-голямото момче, тежи 2,86 кг, а по-малкото, на име Кейдън – 2,06 кг. Двамата прекарват 14 дни в кувиоз и две седмици преди Деня на благодарността са изписани от болницата. Кейдън продължава да е малко по-малък, но се справя чудесно.

Източник: Insider

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *