Свят

Над 80 случая на „доматен грип“ сред деца са регистрирани в Индия

Най-малко 82 случая на така наречения „доматен грип“ са регистрирани сред деца в четири индийски щата, пише в. „Хиндустан таймс“.

Новата вирусна инфекция е наречена „доматен грип“ или „доматена треска“ заради болезнените червени мехури, които се появяват по тялото на болните. Среща се при деца под 10-годишна възраст. Първият случай е регистриран в южния щат Керала. По-късно инфекцията е открита при непълнолетни в щатите Тамил Наду, Харяна и Одиша.

Индийските власти са изпратили предупреждение до всички щати и съюзни територии на страната във връзка с появата на заболяването.

„Доматения грип“ започва с невисока температура. След един или два дни по тялото на детето се появяват малки червени петна, които се превръщат в мехури, а след това в язви. Те покриват езика, венците, дланите и стъпалата.

Сред симптомите на „доматения грип“ са умора, гадене, повръщане, диария, треска, болки в тялото и други грипоподобни неразположения. Детето се възстановява след няколко дни.

Лечението му е подобно на други инфекциозни заболявания – антивирусни лекарства, почивка, прием на много течности, изолация. Според индийските лекари най-доброто решение за предотвратяване на заболяването е да се поддържа стриктна хигиена и да се дезинфекцират предмети, включително играчки.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *