Партиите затягат редици и чистят листи преди извънредните избори

Вече са ясни водачите във Великотърновска област, очертава се голяма битка за преференции и пренареждане на местата

НА НОВИ ЛИЦА, „ПРОЧИСТЕНИ“ ЛИСТИ И СТРЕМЕЖ ЗА ПО-КАЧЕСТВЕНИ КАМПАНИИ ЗАЛАГАТ ОСНОВНИТЕ ПАРТИИ във Великотърновска област за предстоящите извънредни парламентарни избори. Очертава се люта битка за преференции извън твърдите ядра, които основно ще „изнесат мача“ във вота, като идеята е да се акумулират колкото може повече периферни гласове освен сигурните за конкретната формация. За кандидатите, които ще дават мило и драго за любовта на драгия избирател, не е тайна, че все по-малко хора ще отидат до урните, а причината не е само коронавирусът, но и това, че на народа му омръзна да чува едно и също от едни и същи „вечни мераклии за власт“. Иначе казано – партиите ще се надяват на подкрепа от своите членове, без да очакват чудеса, разчитайки чрез нови лица в листите на някой и друг глас „отвън“.

Прекроена листа в сравнение с последния вот вади ГЕРБ, разбра „Борба“. Първият в нея е отново проф. Костадин Ангелов, придобил достатъчно регионална популярност. Според запознати разместването ще засегне обаче втората позиция, която ще заеме съветникът от старата столица Георги Недев за сметка на издателя Димитър Николов, който ще е трети. Николов е шампион по преференции и разместваше на няколко пъти листата, което най-вероятно ще се случи и сега, прогнозират анализатори. По закон, за да стане това, даден кандидат трябва да събере 7% лична подкрепа от всички гласове за формацията му, а при предишните избори Николов събираше по близо 2 хил. преференциални гласа от целия регион в качеството си на представител на СДС в коалицията. Така че за него е без значение, дори да е последен. Според знакови гербаджии в нея са включени още авторитети, като д-р Валентин Точков и Росица Димитрова, бившият народен представител Станислава Стоянова и др. Очаква се една от изненадите да бъде култовият вратар и помощник-треньор на „Етър“ Христо Иванов, чрез който се разчита симпатията на хилядите фенове на терена да се премести и пред урните.

От „Продължаваме промяната“ вече оповестиха, че отново ще заложат на „изпитан боец“ за водач в лицето на арх. Йордан Терзийски, както и на партньора му в парламента Милен Матеев. В челните места ще е и друг уважаван местен юрист – Лили Матева. Мнозина зложелатели на „Продължаваме промяната“ прогнозираха, че за водач може да бъде наложен „парашутист“, но в крайна сметка това не се случи.

ИНТЕРЕСНА КАМПАНИЯ СЕ ОЧЕРТАВА И ПРИ БСП

Лидерът Корнелия Нинова отново се довери на Явор Божанков. Запознати отреждат и челно място за бившия депутат от „Възраждане“ Цвета Галунова, което е изненадващо за основния партиен актив. Като част от гражданската квота в листата се очаква да влезе и проф. Антоанета Анчева – председател на Общото събрание на ВТУ, макар присъствието да е спорно за бесепарите, които припомнят ролята й за отнемане на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на местния вуз на руския президент Владимир Путин.

„Възраждане“ излизат с претенции за поне двама депутати от 8-те мандата, отредени за Великотърновска област.

Бизнес анализаторът и възпитаник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Станислав Стоянов повежда листата им за сметка именно на Галунова. Наше проучване показа, че листата след него ще включва качествени местни професионалисти, необременени с други партии в миналото.

Нов водач ще имат и другите основни играчи – ДПС и „Демократична България“. Делян Пеевски и Йордан Цонев този път няма да се кандидатират от Велико Търново, но партията отново ще разчита на „тежката си артилерия“ – Камен Костадинов, за да утвърди успехите през последните години на изборите в старата столица. Опонентите им няма да разчитат и на своя лидер Христо Иванов, който понесе сериозно поражение във В. Търново именно от Пеевски, а залагат на ново и свежо име – бившия областен управител Людмила Илиева. Очаква се от ИТН да разчитат пак на лидера си Момчил Иванов.

До последно не се знае кой точно ще оглави листата на партия „Български възход“. За позицията са оферирани няколко известни личности, разбра „Борба“. Самият ген. Стефан Янев посети преди броени дни болярския град, за да убеди за подкрепа бившия кмет на Горна Оряховица Йордан Михтиев и няма да е изненада, ако той приеме предизвикателството.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 thoughts on “Партиите затягат редици и чистят листи преди извънредните избори

 • 26.08.2022 в 9:50
  Permalink

  Както се очакваше, самозваната „европйска шампионка“ по шахмат Цвета Галунова, цъфна в листите на друга партия, БСП. По този начин спази семейната традиция на безогледно и скоропостижно политическо номадство. Галунова е само на 26г. но е усвоила най- уродливите методи на българският политически пейзаш–на първо място отсъствието на всякаква лоялност. Галуница няма да донесе гласове на и без това демотивираната и обърканата местна структура на БСП, на която не и позволяват да нареди собствената си листа. Галуница няма да е полезна и на себе си. Никой не си прави илюзията, че болезнено ревнивия за собствената си политическа кариера Явор Божанков, ще я остави да си разиграва коня, както го правеше във Възраждане. От сега се знае, че преди да и откажат от „Възраждане“ Галуница се е опитвала да се договаря с ПП и БСП. Цвета Галунова не обича да и се отказва. Затова пробва. Пък може някъде и да я огрей.

  Отговор
 • 26.08.2022 в 17:07
  Permalink

  „Очаква се от ИТН да разчитат пак на лидера си Момчил Иванов“. Този журналистически цитат води до извода, че от Търново няма как да се получи мандат. Абстрахирам се от факта, че 4-ри процентовата бариера се явява втора абсолютна пречка. Отделно, за какви „лидери“ иде реч … Да не забравяме за хакнатия телефон на „лидера“ …

  Отговор
 • 26.08.2022 в 17:17
  Permalink

  А ИТН няма ли да чистят листата си от видинския задочник?

  Отговор
 • 28.08.2022 в 15:49
  Permalink

  Езикът на омазата е типичен за троловете. Личи им неуравноовесеността. Лесно се познават и кои са. Когато някой бъде оплюван системно е ясно че тези, които го правят не могат да го достигнат. Опеделено Цвета Галунова е едно от печелившите имена в листата. Може сериозно да раздвижи кампанията. Възраждане губят от станалото. Видя се, че не могаj да си подредят и листата. Активните и честни депутати не са обичани, но това си е за сметка на хората къпещи се в омраза. Галунова е достоен политик. Ще успее и ще допринесе за доброто представяне на партията като част от гражданската квота.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *