Търновци се включиха в открита работилница за фотограми чрез цианотопия

Поредна работилница за фотограми се проведе в старата столица. Десетки, жeлаещи да научат техниката цианотопия, дойдоха, за да пробват нестандартното занимание с художничката Илза Христова.

Илза Христова показва тънкостите на техниката.

Тя представлява стар фотографски процес, който се е използвал за копиране на чертежи, открит е през 1842 година, наричат го „бабата на ксерокса“. Върху лист хартия със съдържание на памук се намазват специални химикали от безвредни железни соли. Те се разтварят във вода и се смесват, като по този начин стават фоточувствителни към ултравиолетовия спектър. Затова техниката се прилага само на слънце. Листите обаче се мажат на тъмно и се излагат на светлина едва когато върху тях се наредят предварително подготвени негативи или листа от различни растения. Там, където има засенчена част, се появява бяло изображение.

Част от процеса цианотопия.

„Този процес е известен преди фотографията. Той е случайно откритие на британска художничка. Покрай изследванията на баща си тя прави опит да съхрани информация за папратите, над които той работи“, разказа Илза Христова.

След като е постигнато желаното изображение, следват още няколко процеса. В съд с половин литър чиста вода се слагат по 5 мл амоняк и кислородна вода. Именно този разтвор премахва химикала от хартията, който вече си е свършил работата. След това листът се потапя в разтвор от вода с танин и кафе, за да се тонира.

След като научиха подробностите за техниката, великотърновци имаха възможност да създадат свое собствено изображение с помощта на цветя, листа, пясък, миди и други природни елементи.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *