Горещи новиниОбщество

Напусна ни основателят на ансамбъл „Българче“ маестро Михаил Дюлгеров

На 88-годишна възраст ни напусна Главния художествен ръководител и основател на ансамбъл „Българче“ маестро Михаил Дюлгеров.

„Той беше родолюбец, фолклорист, добър ръководител, талантлив, човечен, всеотдаен, светъл, позитивен, отговорен и добър приятел! Ще го запомним с професионализма и компетентността му, с всеотдайността му, с чувството за справедливост и коректност. Живя, раздаваше се всеотдайно, обичаше ни всички от сърце, затуй и мъката ни е безкрайна. Прекланяме пред теб глави! На всички от своето сърце частица даде с радост. Затова, че беше с нас дължим ти благодарност. И молим Бог сега, в света небесен, да отреди за теб покой и кът чудесен. Безкрайно скърбим и си спомняме с голяма обич за теб! Времето минава, но забрава няма! Почивай в мир Маестро Дюлгеров“, споделят колегите му от ансамбъла и неговите близки.

Погребението ще бъде на 28 август /неделя/ от 11 часа на Гробищен парк Велико Търново.

Михаил Дюлгеров е доайен на фолклорното изкуство във Великотърновския регион с доказан принос към запазване на националната културна идентичност и утвърждаване на изконните духовни ценности.

Роден е на 01.07.1934 г. в с.Добри Дял. Основното си образование завършва през 1948г. в родното си село. Средното си образование завършва през 1951 г. в гр.Горна Оряховица в гимназия „Георги Измирлиев”. През 1953 г. в гр.Велико Търново завършва Педагогика с профил „Начален учител“.

През 1958 г. поставя началото на детски ансамбъл в училище „Св. Климент Охридски”, с. Виноград и още на следващата година на Първия републикански фестивал в гр.София печели златен медал.

От този момент и до днес Михаил Дюлгеров работи с различни групи от деца и възрастни за запазване и популяризиране на автентичното фолклорно богатство на търновския край. Значима за Велико Търново е есента на 1968 г., когато диригентът и педагогът Михаил Дюлгеров поставя началото на детско – юношески фолклорен ансамбъл „Българче“ . С многобройните си участия в престижни национални и международни конкурси, под ръководството на своя създател, главен художествен ръководител и диригент на хора Михаил Дюлгеров, ансамбълът печели много отличия и награди и става единственият детски ансамбъл в региона, извоювал и  защитил званието „Представителен”. Приел ролята на посланик на красотата и очарованието на българския фолклор, на националните традиции и на богатата българска душевност, ПДЮФА „Българче” се превръща във фолклорната емблема на гр. Велико Търново!

Под ръководството на Михаил Дюлгеров ансамбълът печели златни медали на III, IV, V и VI републикански фестивали на художествената самодейност, специални награди от съревнования между лауреатите на международни фолклорни фестивали, представя Велико Търново и България на културни форуми и инициативи от световно значение.

Фолкористът Михаил Дюлгеров, дори и на преклонна възраст продължава прославата на автентичното народно богатство на търновския край като издава книга с песни и обичаи от региона и подготвя следваща – за памет и поука на младите търновци. Заслугите на Михаил Дюлгеров са оценени с редица отличия и награди, между които орден „Св. Св. Кирил и Методий”, наградата „Златна лира”, титлата Маестро.

Маестро Михаил Дюлгеров е удостоен със званието „Почетен гражданин на Велико Търново” за 2015 г.

Екипът на „Борба“ изказва съболезнования на близките и семейството на маестро Дюлгеров!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *