10 здравословни причини да ядем краставици

Краставицата е любим зеленчук, които е особено предпочитан през лятото заради освежаващите му свойства. Но има още няколко полезни неща, които ще се случат с тялото ни, ако ядем краставици:

1. Детоксикират тялото ви

Краставицата е 95 процента вода и тази вода изхвърля всички токсини от вашата система и хидратира тялото ви. Водата действа като метла и измива отпадъчните продукти от тялото ви. Следователно краставицата е страхотен детокс.

2. Поддържа мозъка ви здрав

Известно е, че физетинът, противовъзпалителен флавонол, присъстващ в краставицата, е важен за здравето на мозъка. Яденето на краставица ще предпази нервните клетки от упадък поради стареенето и ще подобри паметта, пише struma.bg. Според проучване, проведено върху мишки, е установено, че Fisetin предотвратява уврежданията в обучението и прогресивната загуба на паметта.

3. Облекчава запека

Съдържанието на фибри в краставицата увеличава обема на изпражненията и облекчава запека. Смята се за едно от най-добрите слабителни средства. Освен това е с ниско съдържание на калории.

4. Намалява риска от рак

Лигнаните и полифенолите, присъстващи в краставицата, могат да помогнат за намаляване на риска от рак на яйчниците, матката, гърдата и простатата. Плодът също е богат на кукурбитацини, за които е известно, че имат противоракови свойства.

5. Поддържа тялото ви хладно и хидратирано

Краставицата е 95 процента вода, така че дори и да забравите да пиете вода през деня, яденето на краставица ще ви поддържа хидратирани. Освен това ще облекчи топлинните изгаряния, сърбеж по кожата и слънчево изгаряне. Всичко, което трябва да направите, е да нанесете краставица върху откритите части на тялото си.

6. Поддържа бъбреците ви здрави

Краставицата е ефективна диуретична храна и помага да се отървете от токсините от тялото си. Тя ще поддържа бъбречната ви система здрава чрез лечение на проблемите на пикочната система. Пийте сок от краставици два пъти всеки ден, за да поддържате бъбреците здрави.

7. Освежава дъха ви

Краставицата също може да помогне да се отървете от бактериите, причиняващи миризма в устата ви. Поставете резен краставица на небцето си.

8. Естествен лек за чревни глисти

Краставицата се бори с чревните червеи, тъй като съдържа ерепсин, ензим, за който е известно, че убива тении. Яденето на краставица ще помогне за елиминирането на тенията от червата.

9. Добра за диабетици

Краставицата се счита за едно от най-добрите домашни лекарства за диабет. Хормоните, присъстващи в краставицата, се изискват от панкреаса в тялото ви, за да произвежда инсулин.

10. Намалете възпалението

Краставицата се бори и с възпалението. Тя намалява възпалението чрез инхибиране на производството на възпалителното съединение, наречено простагландин. Бета-каротинът, присъстващ в краставицата, действа като антиоксидант и се бори със свободните радикали. Това контролира увреждането и насърчава заздравяването. Флавоноидите, присъстващи в плодовете, също помагат за намаляване на възпалението. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Източник: марица.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *