Общество

Глобяват ловджиите в Горна Оряховица, които не отстрелят хищници

БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН ПОДХОД ЗА СПРАВЯНЕ С УВЕЛИЧЕНАТА ПОПУЛАЦИЯ НА ХИЩНИЦИ ПРЕДПРИЕХА ОТ ЛОВНО-РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО „СИДЕР ВОЙВОДА” В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Всеки авджия, който не гръмне поне два екземпляра вреден дивеч, ще плаща санкции. Мярката не важи само за стрелците, които са над 65 години, и инвалидите. Идеята бе приета по време на годишното отчетно-изборно събрание на организацията и е подкрепена единодушно от майсторите на точния мерник.

Все по-осезаемото присъствие на хищници в горнооряховските ловни полета влияе негативно над популацията на полезния дивеч и тотално обезсмисля разселването на птици. Чакалите, вълците, лисиците и скитащите кучета са се увеличили драстично, отчитат авджиите.

Ловните дружини започват да водят дневници за това кой е повалил вреден дивеч. За да се установи дали отстрелът наистина е извършен, слуката ще се доказва със снимки, подробна информация за хищника и точното място, където е гръмнат.

Ако някой от стрелците в сдружението не се разпише с отстрел на чакал, лисица, вълк и т.н. за една година, за него ще има парична санкция. Обмисля се тя да е по 10 лв. за неотстрелян екземпляр.

Предвидено е общо събраната сума да се използва за стимулиране на най-изпълнителните членове на сдружението и и за разселване на пернат дивеч.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Глобяват ловджиите в Горна Оряховица, които не отстрелят хищници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *