У нас

Ще дават ли платен отпуск за профилактичен преглед

Това ще намали дните в болничен на служителите

За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен средно между половин и един ден. На хората им се налага да използват част от отпуска си, за да направят профилактични прегледи. По-добре това да бъде ясно регламентирано в закона със съответна оценка на въздействието.

Това мнение изрази пред БНР здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Аркади Шарков. Идеята бе оповестена от директора на НЗОК проф. Петко Салчев, но не е нова.
„Какво значи 1 ден за профилактичен преглед – за здравната система значи това, за човека, който ще ходи на този преглед – че евентуално при наличие на някакво заболяване, то ще бъде открито по-рано, третирано по-рано и би могло да излезе по-разходоефективно за системата в дългосрочен план. От страна на работодателя – подобен тип профилактичен преглед може да има възвръщаемост, като намали дните в болничен на своя служител„, заяви Аркади Шарков.

Това е въпрос на договорка между НОИ, НЗОК, здравното министерство и работодателите, уточни той. По думите му трябва да се разработят различни варианти, като се изчисли разходът за този ден.

Негативният стимул за българина не работи, настройва го срещу системата – така здравният икономист коментира въвеждането на евентуални санкции за лицата, които не се подлагат на профилактични прегледи.

istock
Затова по думите му трябва да се заложи на позитивния – „имаш възможност, платен ти е този ден отпуск, в който ще отидеш и ще извършиш тези профилактични прегледи“.

Алтернатива е и профилактичните прегледи да се извършват на работното място, допълни Аркади Шарков.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *