20-годишната Иванина Илиева е най-младият трудов терапевт в Центъра за хора с увреждания

Младата жена пише поезия, върти огньове и прави професионални масажи

 

20-ГОДИШНАТА ИВАНИНА ИЛИЕВА ИМА НЕТИПИЧНА ЗА НЕЙНАТА ВЪЗРАСТ РАБОТА. ТЯ Е НАЙ-МЛАДИЯТ ТРУДОВ ТЕРАПЕВТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ЛИЦА С УВРЕЖДАНИЯ И ПОДКРЕПА НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА. Младата жена работи там от няколко месеца и е напълно уверена, че това й носи удовлетвореност. В нейното съзнание да помагаш, е основна човешка добродетел, която всеки трябва да преоткрие.

Работата й се състои в това да предразположи хората да създават различни неща въпреки състоянието си. По думите й трудотерапията е с доказани лечебни свойства. Затова болните хора, за които се грижи, често създават красиви предмети с ръцете си, ползват и естествени материали, както и такива, на които може да се вдъхне нов живот. Това допринася за тяхното разтоварване и успокоение. А Иванина не се притеснява да кара и нощни смени, дава всичко от себе си и се надява хората да са доволни.

Младото момиче пише поезия и учи психология.

ЖЕЛАНИЕТО ДА ПОМАГА ПРИ ИВАНИНА Е ЗАЛОЖЕНО ОЩЕ ОТ РАННА ВЪЗРАСТ. САМАТА ТЯ Е ИМАЛА ЕПИЛЕПСИЯ, КОЯТО СЕ ПРОЯВЯВАЛА ДО ТРЕТИ КЛАС. Като дете, виждала притесненията на родителите си и как преживявали състоянието й. Затова днешната работа за нея е призвание. Така тя счита, че помага и на близките на потребителите в социалната услуга. По думите на Иванина най-трудно е болният човек да се адаптира в социалната среда.

„Искам да дам същата помощ, която моите родители ми дадоха, и светът да разбере, че хората с увреждания са част от обществото. Имат своите нужди и са хора като всички останали. Желая да помогна и на техните близки“, казва Иванина.

Тя е родом от Козлодуй, но решава да изкара средното си образование във Велико Търново. Най-силно впечатление й правят паралелките в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Записва да учи терапия и рехабилитация в направление „Термални процедури в СПА и уелнес центрове“. Избира специалността, защото още от дете обича да прави масажи. Изборът й се оказва правилен, защото атмосферата в училището й допада. Започва да ходи на стажове във физиотерапията в Горна Оряховица и в нейния роден град. Именно там лекар й позволява да масажира един от пациентите, който остава толкова доволен, че пожелава да посещава Иванина още няколко пъти. Тя нямала къде да го посрещне, затова ползвала козметичния салон на сестра си. Именно тогава се зародила идеята да се занимава професионално с лечебни масажи. Изкарала курс във Велико Търново. Оттогава помага на свои близки и приятели и мечтае един ден да открие собствен салон. В същото време постоянно се усъвършенства, чете чужда литература и търси съвети от великотърновски професионалисти.

Призванието на Иванина е да помага на хората.

Преди да започне работа в Центъра за хора с увреждания, тя заминава на морето и става масажист в един от най-големите хотели в Обзор. Там натрупала много опит, но се наложило да напусне, защото й се обадили за интервю от Велико Търново, а по-късно разбрала, че е одобрена.

ИВАНИНА ИМА ДРУГО ЗАНИМАНИЕ, КОЕТО НА ПРЪВ ПОГЛЕД ИЗГЛЕЖДА И ДОСТА ОПАСНО. ТЯ ВЪРТИ ОГНЬОВЕ И УЧАСТВА В РАЗЛИЧНИ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ С ПОЙ И ВЕТРИЛА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ. Започнала да се занимава от 14-годишна. Отишла да гледа свой приятел как върти огньове и поискала да пробва. Поканили я да участва в следващата репетиция. Така стана част от група „Феникс“.

„Първоначално треперех, после затворих очи и се отпуснах. Самата музика ми въздействаше, караше ме да се чувствам себе си, без да мисля“, разказва Иванина. Когато дошла да учи във Велико Търново, започнала да пътува до Габрово, където има голяма група с въртене на огньове. Първото й представление с Fire Shadows било на Празника на хумора. След това имала представяне и на Празника на горнооряховския суджук. Имала е участия и във великотърновски паркове, както и в различни населени места в областта. Твърди, че да се върти огън, не е толкова трудно, колкото изглежда. Най-важно било да се научи техниката. В началото се притеснявала, но постепенно огънят я карал да се чувства още по-жизнена. Огнената стихия започнала да я води и в движенията.

Иванина мечтае някой ден да има собствено студио за масажи.

ДРУГА НЕЙНА СТРАСТ Е ПИСАНЕТО НА ПОЕЗИЯ. ЗАПОЧВА ДА ТВОРИ ОЩЕ ПРЕДИ 8 ГОДИНИ. ИЗЛИВА ЧУВСТВАТА СИ НА БЕЛИЯ ЛИСТ И МЕЧТАЕ ЕДИН ДЕН ДА ИЗДАДЕ СОБСТВЕНА СТИХОСБИРКА. В поезията си говори за фалшивата любов, за несподелената любов и нейните разновидности. Не приема днешните златотърсачи и използвачи във връзките. Убедена е, че поетите черпят вдъхновение освен от красивите неща и от болката.

Освен всичко друго Иванина е запалена и по театралното изкуство. В училище е участвала в трупа. Още от малка си представяла, че се снима във филм. Влизала мислено в ролите на големите български и холивудски артисти. Любимият й наш филм е „Крадецът на праскови“, а Невена Коканова е актрисата, която я вдъхновява. Младата трудова терапевтка се е занимавала и със спортни танци. Твърди, че всичко до този момент я прави по-добра като човек и по-отговорна в работата й. Днес Иванина учи психология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, което също й помага в нелеката задача да вдъхва кураж на хората в нужда.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *