Култура

Изкупиха билетите за постановка по Чехов с участието на Стефка Янорова

Билетите за двете представления на „Чайка – комедия за края на света“ по Чехов във Велико Търново бяха разпродадени само за няколко дни. Адаптацията е с участието на популярната актриса Стефка Янорова, която се превъплъщава в Аркадина, а режисьор е не по-малко известната Валерия Вълчева. Интересното е, че постановката се осъществява в пространството ТАМ в двора на Клуба на културните дейци.

На 2 септември от 19.00 часа ще бъде вторият спектакъл, а в актьорския състав на независимия театър са включени Мирослава Захова в ролята на Заречная, Деница Даринова в ролята на Маша, Пламен Великов, който играе Медведенко, Симеон Димов в ролята на Треплев, Александър Кънев, който се превъплъщава в Трифорин, и Мартиан Табаков, който е сценограф и участник в ролята на Управителя.

„Чеховата комедия е различна, тя е иронична. При Чехов някои от нещата са на повърхността, а други са в дълбочина. И ние държим да покажем и двата плана. Особеното в постановката е, че тя не е създадена в традиционното пространство за театър, а в едно скулптурно ателие в София. Ние сме независим театър и можем да си позволим да правим постановки в такива алтернативни пространства“, сподели за „Борба“ режисьорът Валерия Вълчева.

Актьорският състав в постановката.

По думите й независимият театър дава възможност да се събират актьори от различни трупи. Има такива, които са на щат в държавни театри, и такива на свободна практика. Това са актьори от различни места, които не могат да бъдат видени заедно на друго място.

„Много добре се чувствам. Старият град на Търново е неповторим декор, така че наистина се чувствам като на сцена и е много уютно, защото е красиво. Аз съм много радостна, че все повече такива пространства се откриват и все повече публика има за такъв тип представления. Ние няма да открием нови форми в изкуството, но ще бъдем малко по-провокативни и необичайни в изказа си“, сподели Стефка Янорова.

Според нея времето за изкуство винаги е трудно и е важно човек с какво намерение тръгва към него. Затова самият продукт, независимо дали е театрален или музикален, намира своята публика.

„Така че, който иска да гледа по-профански представления – си ги гледа, а който иска по-различни – намира такива. Пандемията се отрази добре на театъра. От време на време всеки човек има нужда от сътресение, за да пренареди ценностите си, и това беше един добър урок за нас“, каза още Стефка Янорова.

Спектакълът е създаден с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Събитието се осъществява с подкрепата на Програма „Изкуство и култура“ на Община Велико Търново и с партньорство на Великотърновското дружество за приятелство България – Япония.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *