„Картала“ и „Акация“ държат най-високите цени при малките апартаменти във Велико Търново

Над 2100 лв. е квадратният метър за жилище в двата квартала

 

ТЪРНОВСКИЯТ КВАРТАЛ „КАРТАЛА“ СЕ ОКАЗВА НАЙ-СКЪПИЯТ ЗА ЕДНОСТАЙНИ ЖИЛИЩА И СТУДИА, ПОКАЗВА СПРАВКА В НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПОТРЕБИТЕЛСКИ САЙТОВЕ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Там един квадратен метър се продава средно за 2160 лв. На второ място при едностайните жилища е квартал „Акация“, където цифрата за квадрат е сходна. Скъпи са едностайните жилища и в кв. „Бузлуджа“, където за квадратен метър се плаща малко над 2000 лв. По-ниски са цените в „Зона Б“, там желаещите студио или подобно малко апартаментче плащат около 1400 лв. за квадратен метър.

При най-масовите, двустайни апартаменти ситуацията е сходна. „Картала“ там също държи първото място със средна цена от около 2100 лв. на кв. метър. Строителството през последните десет години там буквално ври и кипи. Строят се нови комплекси, а блоковете никнат един до друг, което е сигурен признак за солидното търсене и следователно високите цени.

Второто място в тази категория е за кв. „Колю Фичето“, където основно има тухлени блокове старо строителство. Те държат висока цена, защото кварталът се счита за един от най-добре уредените. А голяма част от клиентите смятат, че новото строителство не е достатъчно качествено. Друг е въпросът, че именно блоковете на „Триъгълника“, както е известен още кварталът, са зидани и мазани от войници от КЕЧ-а. Затова много от стените са криви, но за сметка на това материали не са пестени.

Строителството в „Картала“ се засили през последните години.

ПРИ ТОЗИ ТИП ЖИЛИЩА НАЙ-НИСКА ЦЕНА ДЪРЖАТ АПАРТАМЕНТИТЕ В КВАРТАЛ „ЧОЛАКОВЦИ“. СРЕДНАТА СТОЙНОСТ ЗА КВАДРАТ ТАМ Е ОКОЛО 1300 ЛВ. Това е напълно логично предвид факта, че имотите са панелни, а само няколко блока през годините бяха изцяло санирани. Въпреки това напоследък мястото е предпочитано не само заради ниската цена, но и заради облагородяването на междублоковите пространства през последните години. Както „Борба“ вече писа, там улиците са в прилично състояние, има паркоместа, тротоарите бяха подменени, поставени бяха пейки, подходи, парапети и алеи.

При тристайните жилища „Колю Фичето“ държи най-високата средна цена за квадратен метър, а именно около 2100 лв. Има единични скъпи жилища и в кв. „Асенов“, който обаче не е сред предпочитаните заради близостта му до реката и неособено добрата инфраструктура. В тази категория „Картала“ отстъпва за сметка на центъра, където големите жилища са доста по-скъпи.

Не бива да се забравя обаче, че средната цена за квадрат не е константа, а се променя зависимост от моментното предлагане на имоти в различните квартали. Така или иначе навсякъде има скъпи и евтини апартаменти. Истината обаче е една и тя е, че имотите продължават да поскъпват. Вдигането на цените при строителните материали направи доста несигурен и бранша, който напоследък спря да продава апартаменти „на зелено“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.