Горна ОряховицаОбщество

Над 1300 домакинства в Горна Оряховица заменят печките на дърва с екологично отопление

В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН НА АВГУСТ ОТ КМЕТСТВОТО В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОПОВЕСТИХА ОДОБРЕНИТЕ КАНДИДАТИ по програмата за подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни екологични уреди. Над 1300 семейства ще получат финансиране, а 270 от подадените заявления са отхвърлени.

Повечето от тези, които не получиха зелена светлина по проекта, имат задължения към Общината. Десетки пък са газифицирани и въпреки това са опитали да се включат в програмата, вероятно притеснени от цените на синьото гориво. Те също са получили отказ, тъй като целта на програмата е да се подобри въздухът в железничарския град чрез замяна на печките на дърва и въглища.

Най-много са семействата, заявили желание за климатик. Не липсват и такива, които са предпочели пелетна камина.

„С това приключва първият етап от работата ни по проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Горна Оряховица чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“. Започва вторият етап, в който трябва да проведем обществени поръчки за избор на доставчици за различните уреди, както и за монтаж и демонтаж. Вярвам, че още следващата зима в Горна Оряховица ще дишаме по-чист въздух, след като спрат пушеците от над 1300 стари печки“, коментира кметът инж. Добромир Добрев.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Над 1300 домакинства в Горна Оряховица заменят печките на дърва с екологично отопление

  • Най-накрая да чуя ,че за тези които не искат да плащат данъци,т.е. длъжници на държавата няма да имат привилегия.Това трябва да е валидно за всяка подобна програма ,а най-вече за санирането на жилища ,защото имаше собственици които дължат хиляди на общината и държавата ,а апартаментите им бяха санирани.Това го намирам за крайно несправедливо спрямо всички останали.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *