У нас

Президентът Румен Радев: България трябва да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство

Най-важният резултат от тези избори трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условията на криза, да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и да предприемат решителните реформи с дългосрочен хоризонт, които всички очакваме. Това заяви пред журналисти на Летище София държавният глава Румен Радев, който се прибра у нас след двудневното си посещение в Обединените арабски емирства.

„Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство. Краткият живот на последните парламенти и последното правителство са ясен показател докъде може да ни доведе чертаенето на непрекъснати червени линии, негативната кампания и отказа от диалог“, каза още Радев по повод предстоящите парламентарни избори на 2 октомври.

Държавният глава изрази надежда политическите сили да водят „кампания с поглед в бъдещето“, както и в интерес на обществото.

„Обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите, да не се допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот“, заяви още държавният глава.

По темата за нарастващите цени на газа и горивата президентът коментира, че намаляването им изисква решителни действия, давайки за пример цената на газа от 353 лева за мегаватчас от вчера.

„Трябва да е ясно, че този огромен скок в цената се дължи на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите за пределно поносима. Виждате, че миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности. При тези наследени обстоятелства служебният кабинет трябва да положи огромни усилия. Трябва да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки, на поносими цени“, заяви Радев.

„Газпром“ е една от възможностите, която все още не е изчерпана. Трябва да е ясно, че „Газпром“ не е единственото решение и не е на всяка цена. Решение е само, ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките“, допълни държавният глава.

Според Румен Радев, в условията на криза не трябва да има закъснение в изработването и приемането на бюджета за следващата година, затова служебното правителство трябва да го направи, независимо с каква степен на готовност, и да го предаде на следващото правителство и парламента.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *