Водещи новиниОбразованиеПавликени

Ученици от Павликени участваха в международен космически лагер

Петима ученици от СУ „Бачо Киро“ в Павликени участваха в международния космически лагер SPACE CAMP Turkey 2022 в гр. Измир. За поредна година координатор на програмата за цяла България бе Центърът за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център повече от 15 години.

Петимата младежи на възраст между 11 и 15 години се класираха за участие, след като написаха научни есета по предварително зададени теми. Космическият лагер даде възможност на децата да работят по съвременни образователни програми и да използват технологии в областта на астрономията, роботиката, физиката и др. науки.

Учениците на СУ „Бачо Киро” под ръководството на г-жа Галина Радкова бяха разпределени в различни отбори с деца от Швеция, Турция, Грузия и България. В продължение на седмица те имаха определен дневен режим, изпълняваха различни космически дейности и мисии. Занятията в лагера включваха реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса.

Екипите, в които се включиха учениците, за шест дни построиха миниракета и участваха в успешното й изстрелване, влязоха в различни роли при управлението на совалката „Дискавъри“, качиха се на реални симулатори, разгледаха звездите и конструираха карта на съзвездията.  апознаха се с живота на Марс, разхождаха се с виртуален марсоход и създадоха с конструктор колония на Марс, която представиха на всички участници в последния ден от престоя в лагера.

След завръщането си всички деца споделиха радостта от участието си. Въпреки натоварената програма младежите споделиха, че това е едно от най-вълнуващите преживявания, които някога са имали. Научили са много полезни неща за Космоса и за екипната работа, в която освен упоритост трябва да има и постоянство. Разбрали са, че човек никога не трябва да се отказва от мечтата си. Всички получиха и международно признат сертификат за участие.

Екипът и ръководството на СУ „Бачо Киро” – Павликени, изказва благодарност на своите бизнес партньори, бивши възпитаници и на учителите, които подкрепиха финансово участието на учениците в международния лагер. Погледите ни са отправени към новото предизвикателство през следващата година, за да докоснем отново звездите, споделят от училището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *