Свят

Румъния е страна – източник на канабис, твърди ЦРУ

Румъния е страна източник на канабис. Това посочват специалисти от ЦРУ в актуализиран доклад за страната, публикуван на уебсайта cia.gov/the-world-factbook, съобщава румънската телевизия Диджи 24.

Документи на Националната агенция за борба с наркотиците в Букурещ потвърждават, че почти половината от заловения в Румъния канабис е бил отгледан в страната.

В земеделския район Бъръган, наред с царевичните и слънчогледови насаждения, могат да се видят цели полета с Cannabis Sativa (известен също като марихуана или коноп), които растат свободно, посочва телевизията.

От 1992 г. Cannabis Sativa е в списъка на румънските власти с растения, за които се изискват специални разрешения за отглеждане.

По закон в Румъния може да се отглежда канабис с концентрация на тетрахидроканабинол (THC) по-малка или равна на 0,2 процента, пояснява пред Диджи 24 Андрей Апетрей, един от най-големите производители на медицински канабис в Румъния. Тетрахидроканабинолът е основното активно вещество в канабиса, съдържащо се в растителните наркотици хашиш и марихуана, пояснява Апетрей и допълва, че в Румъния свободно по полетата расте канабис с концентрация на THC между 0,3 и 1 процента.

През последните години прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма все по-често конфискуват и залавят незаконни производители на канабис. Миналата седмица например бяха арестувани четирима души за това, че са създали два мащабни участъка за отглеждане на канабис в окръг Бихор. Те закупили 6 хектара земеделска земя в отдалечено, планинско и труднодостъпно място, заобиколено от гора, където прокурорите откриха 2628 растения канабис в различен стадий на развитие в оранжерии, оборудвани с напоителни и вентилационни системи, припомня Диджи 24.

През 2021 г. Националната агенция за борба с наркотиците е заловила три пъти повече количества канабис отколкото преди 10 години. Според доклад за дейността на агенцията през 2021 г. канабисът е най-конфискуваният наркотик в Румъния. От над 3600 конфискации са иззети близо 3 тона канабис, а 42,6 процента от това количество е отгледано в Румъния.

Наскоро американското външно разузнаване ЦРУ промени данните за незаконните наркотици в доклада си за страната. Румъния вече е посочена като „страна източник на канабис“.

В предишната оценка на незаконните наркотици в Румъния от 2020 г. ЦРУ посочваше, че Румъния е „основен пункт за претоварване на хероина от Югозападна Азия, който преминава транзитно по балканския маршрут, и на малки количества кокаин от Латинска Америка за Западна Европа“.

Според прокурорите от румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма тенденцията за увеличаване на отглеждането и потреблението на канабис на национално равнище се запазва поради възможностите за получаване на ноу-хау чрез интернет. В резултат на това броят на употребяващите такива наркотици се е увеличил значително и вероятно ще се увеличава в бъдеще, посочват румънските прокурори.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *