30 години Мариана Малчева е художествен ръководител на „Полянци”

ЗА ДА ОЦЕЛЕЕШ КАТО ХУДОЖСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ НА елитната фолклорна формация „Полянци” в Полски Тръмбеш 30 години, трябва да си много борбен, упорит, да обичаш работата си, да не се дразниш от клюки и интриги. Заради това Мариана Малчева успява да е на тази длъжност толкова много време, успява да приобщи деца и тийнейджъри и да ръководи тази формация. Тя не е правила статистика точно колко поколения са минали през нейното обучение, но с радост вижда децата на мамите и татковците, които са тропали в ансамбъла. Тя събира ветераните от състава по различни поводи, а на последната сбирка са дошли 25 ветерани.

„Наистина много се радвам, че прекъсването поради пандемията, което се получи навсякъде, при нас не се отрази пагубно. Сега имам близо 80 деца в четири групи. А от март 2022 г., когато отново отворихме залите, се записаха 36 нови дечица на 6 – 7 годинки. Това е школа! Не съм ги разделила до момента, но тепърва ще го направя, защото са много деца…”, споделя Мариана Малчева.

ТЯ СТАНАЛА ХУДОЖЕСТВЕН РЪКОВОДИТЕЛ СЛУЧАЙНО. Била разпределена в отдел „Култура” в общината с шеф Нелушка Миновска. Мариана тъкмо била завършила културно-просветна дейност с профил „Хореография“ и е играла народни танци в търновски ансамбли като „Българче” и „Търновград”. Търновката обаче попада сред приятели в Полски Тръмбеш и това дава отпечатък на целия й живот до момента. По онова време обаче излязла държавна наредба за пътуващите, на които вече не се плащат пътните. Така пред младата жена се появила дилемата – или да напусне, или да направи друг избор. Съкратили бройката и тя останала във В. Търново близо година. Тогава Йосиф Йовчев, основателят на „Полянци”, се е пенсионирал и обявили конкурс за художествен ръководител и хореограф. Мариана участвала в конкурса и го спечелила. Така поела наследството на Йосиф Йовчев, а ансамбълът вече е на близо 45 години.

„Полянци“ ми е второ семейство, но с поколенията се работи различно, защото са различни. Най-добре е да се започне от първи клас, защото в осми например децата нямат основата и е доста трудно. Затова казвам, че добрият танцьор се изгражда от ранна възраст”, казва още хореографът, и допълва, че и нейният син Мартин, който е на 12 г., е играл в „Полянци”. Днес младият мъж е завършил музикална педагогика, но не работи по специалността си.

МАРИАНА ЗНАЕ, ЧЕ НЯМА НЕЗАМЕНИМИ ХОРА И ЧЕСТО Й Е ИДВАЛО „да си хвърли шапката” и да си тръгне. Спомня си, че когато започнала, имало две групи в състава, но едните не я искали и си тръгнали. Тя преглътнала това и продължила напред. После се наложила като авторитет в ансамбъла и спечелила доверието на малки и големи и на общинските ръководства.

Благодарение на доверието на обществото, „Полянци” е лауреат на национални конкурси и фестивали, има богата концертна дейност в България, многократни записи и излъчвания по националните и местните медии, международни изяви в Украйна, Македония, Турция, Румъния, Сърбия, Италия, Унгария, Словения, Гърция, Черна гора и след 2 години ще чества своята 45-годишнина.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.