Град Полски Тръмбеш става на 58 години с ярки културни събития

С указ N 546 на Президиума на Народното събрание от 7 септември 1964 г. Полски Тръмбеш е обявен за град. Всяка година той чества своя празник на 8 септември. П. Тръмбеш празнува с решение на Общинския съвет от 8 септември 1993 г. на църковния празник Рождество на Пресвета Богородица. Възобновена е традицията от края на 19 в. празникът на града да се чества на този ден.

Тържествата започват с празнична литургия в храма „Рождество Богородично” утре в 8 сутринта. След това от 11.00 ч. предстои откриване на най-новите експозиции – „Нумизматика” и „Научен архив”, на Исторически музей – Полски Тръмбеш. След това ще има откриване на авторска изложба на Станимир Габровски – „Картини и скулптури от дърво”.

Сред най-любопитните културни изяви ще бъде изложбата „Оръжие, бижута и още нещо отпреди 7000 години” – археологически находки от село Орловец. Вечерта от 19.00 ч. празничният ден ще завърши на площада с концерт на Николина Чакърдъкова с Неврокопския танцов ансамбъл. Седмицата преди официалното честване на 8 септември пък бе изпълнена с още куп мероприятия, сред които дните на Седмия национален конкурс за млади изпълнители на забавна песен „Полските щурчета” и концерт на вдъхновителя на конкурса Веселин Маринов – „40 години на сцената”.

49 кметове са управлявали Полски Тръмбеш от 1877 г. до наши дни. Първият е бил Еню Караиванов, а последният и настоящ кмет е Георги Чакъров. Историята на кметовете от Освобождението до днес бе събрана в книгата „Кметовете на Полски Тръмбеш”, която излезе през 2011 г. Последният почетен гражданин на Полски Тръмбеш е художникът проф. Николай Иванов, който бе удостоен със званието по повод 55-годишнината на града през 2019 г. Преди него последният почетен гражданин бе удостоен през 2010 г. До момента почетните граждани на град Полски Тръмбеш са 11 души – дядо Григорий, певецът Веселин Маринов, драматургът Христо Бойчев, краеведът Рачо Илиев, антропологът проф. Йордан Йорданов, д-р Таско Цонев, борецът Радослав Великов, певицата Мита Стойчева, Марин Манолов, физикът д-р Валентин Йорданов, който живее в САЩ, и проф. Николай Иванов.

Как се стига до указа за обявяване на град? От 1929 г. селото е електрифицирано и в него вече работят мелница, керамична фабрика, маслобойна (по-късно наречена „Марек“, консервна фабрика „Мизия“ и ремонтна работилница.

Полски Тръмбеш се развива и като център за изкупуване и преработка на селскостопански произведения от богатия район.

Предприемчивият дух на местното население и наличието на удобни железопътни и шосейни връзки със селищата на съседните общини спомагат за бързото развитие на хранително-вкусова и машиностроителна промишленост. Маслодобивната фабрика, наречена „Марек“, и консервната фабрика „Мизия“ увеличават производството си и снабдяват региона с хранителна продукция. Ремонтната работилница прераства в машинотракторна станция (МТС), а по-късно в машиностроителен завод „Първи май“. Това развитие е предпоставка за нарастване на населението и селището е обявено за град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.