Изобретателят Константин Димитров вече е лейтенант от Сухопътни войски

Още като ученик в Полски Тръмбеш той направи метеорологична станция, като курсант в НВУ има куп изяви, иска и магистратура по изкуствен интелект

 

ОТ НАЧАЛОТО НА АВГУСТ ИЗОБРЕТАТЕЛЯТ ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ КОНСТАНТИН ДИМИТРОВ вече е лейтенант от най-новото и технологично формирование в Сухопътни войски – батальона за комуникационна и информационна поддръжка. Той е възпитаник на от 144-тия випуск „Полковник Борис Дрангов“ на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

Курсант старшина Константин Димитров завърши Националния военен университет „Васил Левски“ с куп изобретения зад гърба си. Някои от тях е реализирал през петте си курсантски години в свободното си от лекциите и тактическите занятия време. Младият офицер казва, че отдавна е престанал да брои новаторските си идеи и че все още не е мислил за патенти. Признава обаче, че за него много важно е, когато направи изобретение, за което е нужен софтуер, той да напише този софтуер и да го лицензира.

Последното изобретение на курсант старшина Димитров е пеленгаторна станция, базирана на софтуерно дефинирано радио с четири радиоприемника. Той представи апарата си по време на международното изложение „Хемус 2022“ в Пловдив.

Лейтенант Константин Димитров

„Всичко започва с една идея за нещо, което би могло да реши проблем. В случая аз се замислих мога ли да реша проблема с остаряващата апаратура в Българската армия. И така се появи пеленгаторната станция. Идеята е да се приемат сигнали от четири антени, разположени в кръг. Те могат да сравняват характеристиките на сигнала в реално време, за да може да се получи отново в реално време направлението, от което сигналът идва. Суровите данни от четирите антени преминават през миникомпютър и получаваме направлението, от което идва съответният сигнал. Всичко това се визуализира и графично“, обяснява лейтенант Димитров, който учеше военна специализация „Сигнално разузнаване и електронна война“ и гражданска специализация „Комуникационни техники и технологии“.

„Представете си сега да бъдат разработени повече такива станции и те да са свързани в мрежа, за да комуникират помежду си. Когато бъдат разположени на възможно най-широк фронт, ще предават информация от всичките направления, от които се предава. Там, където информацията се пресече, може да се определи районът, в който се намира съответното радиосредство, което предава. Конкретно за армията тази станция може да послужи за определяне на направление и с помощта на няколко направления да се открие районът, от който противникът предава информация“, обяснява изобретателят, който е роден в Полски Тръмбеш и е възпитаник на местното СУ „Цанко Церковски“, където е завършил предприемачество и бизнес.

Около три месеца е работил по хардуера за самото устройство и антената курсант старшина Димитров. Изработването на първоначалния софтуер отнело около половин месец, но работата по него ще продължи поне още година, казва курсант старшина Димитров и уточнява, че иска да внесе някои подобрения по хардуера, а предстои и тестовата фаза на проекта.

Малко преди да обере овациите на учени и изобретатели в Пловдив, курсант старшина Димитров демонстрира свое роботче и на Студентското техническо изложение в Горна Оряховица. „Роботчето имитира движенията на кучетата и котките, затова е четирикрако. На практика така се получава универсална платформа, върху която може да се сложи ръка, камери, сензори за проследяване на нещо“, усмихва се изобретателят, който вече мисли и за разработването на различни видове софтуер на основата на изкуствен интелект. „Натам върви светът. Едва ли ще са минали и две десетилетия и изкуственият интелект вече ще е така навлязъл в бита и ежедневието ни, че ще го приемаме за нещо нормално. Иначе най-малката единица – т. нар. „машинно самообучение“, вече е навсякъде, дори присъства и в мобилните ни телефони“, казва Константин Димитров.

Момчето изобретател

Той разглобява и сглобява всякаква техника, стига да му е интересно. И прави това още от ученическите си години и вдъхновен от баща си. Първото изобретение на Константин е още от 2016 г., когато е ученик в СУ „Цанко Церковски”. Тогава той демонстрирал устройство за следене на температурата и влажността на въздуха и почвата в оранжерия, което станало прототип за неговата мобилна метеорологична станция, която му носи награда на фондация „Миню Балкански“ за млади таланти в областта на електротехниката и метеорологията, когато е на 18 г. Печели втора награда и е единствен от Великотърновска област.

Всъщност още на 4 годинки дал знак, че има дарба да измисля разни неща. Тогава баща му се занимавал с ремонт на телевизори, а синът му нарязал телчета и за пръв път взел поялника. Дори след като се поопарил няколко пъти, малкият умник пак не се спрял и продължил да се върти край баща си. През 2015 г. ученикът се записал в един американски сайт, от който печели награда от 273 долара.

След НВУ иска да се развива в областта на изкуствения интелект. Избрал е да отиде в гарнизон София, където това ще бъде възможно. Решил е да учи и магистратура по изкуствен интелект в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Изобретателят Константин Димитров вече е лейтенант от Сухопътни войски

  • 07.09.2022 в 13:10
    Permalink

    Защо като имаме толкова много умни деца Държавата ни е на това ниво? Значи има нещо, което не се прави както трябва. Защо в Америка им дават възможност да се развиват и усъвършенстват, а в България ги гонят, присмива им се , спъват ги по всякакъв начин, не им вярват, абе с една дума скъсяват живота. Държавата трябва да се гордее, подпомага, задържа, стимулира и промотира тези таланти.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.