Общество

Инж. Александър Димитров, изпълнителен директор на “Топлофикация Велико Търново”: Инвестициите ни гарантират зелено производство на енергия

През годините в предприятието се влагат средства за дългосрочно устойчиво развитие.

 

            Разговаряме с изпълнителния директор на “Топлофикация Велико Търново” инж. Александър Димитров.

 

            Инж. Димитров, какви са основните приоритети в управлението на “Топлофикация Велико Търново”?

 

“Топлофикация Велико Търново” е една от модерните газови топлофикации в България. Основната дейност на предприятието е производство на електрическа и топлинна енергия. Стремим се да бъдем не само централа, гарантираща надеждното отопление за крайните потребители, а и социално-отговорно дружество. По тази причина следваме множество приоритети, за да успеем да съчетаем и изпълним поетите ангажименти пред клиентите.

 

Разбира се, като производител на електрическа и топлинна енергия, на първо място, ключов приоритет за нас е да предлагаме сигурно и екологично отопление на хората, избрали топлофикацията за начин за внасяне на топлина и комфорт. Приоритет за нас остават и иновациите – през последните няколко години инвестирахме в зелени проекти в изпълнение на европейската и българска политика за опазване на околната среда.

 

Постоянен приоритет за нас е и социалната отговорност. Имаме дългогодишна политика, свързана с опазване на природата, социално отговорно отношение към служителите и клиентите ни. Целият екип на “Топлофикация Велико Търново” вярваме, че съвкупността от всички тези приоритети е важна предпоставка за доверието, което ни се гласува.

 

            Коя е най-мащабната Ви инвестиция в рамките на 2022 година?

 

Тази година започнахме проектиране на нова високоефективна когенерация. Инвестицията ще допринесе за увеличаване на надеждността на производството на енергия ище подобри въздействието върху околната среда.

 

От няколко години използваме биомаса при производството на енергия. В основата на решението да оползотворяваме и този вид гориво са неговите безспорни предимства, сред които е  фактът, че биомасата е екологичен източник на енергия. При производството на топлинна енергия не се отделят вредни емисии. Конкретно в „Топлофикация Велико Търново“  използваме слънчогледови пелети и пелети от пшенична и царевична слама. Възнамеряваме и занапред да продължим да предоставяме чисто, надеждно и сигурно отопление за крайните потребители чрез използване на природен газ и биогоривата.

 

Инвестираме и в поддръжката на съоръженията и топлопреносната мрежа. Всяка година извършваме обстоен обход на мощностите и топлопреносните трасета и винаги при необходимост отстраняваме амортизираните участъци. По този начин се намалява възможността от възникване на аварии и клиентите ни могат да бъдат спокойни, че ще имат гарантиран комфорт и топлина.

 

            Какви инвестиции конкретно сте заложили в ремонтната програма тази година?

 

Ние започнахме вече профилактиката и годишния планов ремонт. Според предварително изготвения план ще приключим до 30 септември. Разбира се, нашият екип ще положи всички усилия, при възможност да финализираме ремонта по-рано.

 

Тази година фокус за нас е извършването на генерални и по-малки ремонти по основните съоръжения, осъществяващи пренос на топлинна енергия и планови ревизии и планов ремонт на топлопреносната мрежа. С подобренията ще се подобри значително качеството на топлоснабдяването за отопление и битова гореща вода през отоплителен сезон 2022/2023 г.

 

            Какви са инвестиционните Ви намерения занапред?

 

Инвестициите и иновациите винаги са били ключови за развитието на “Топлофикация Велико Търново”. Фокусът е върху реализирането на зелени проекти, изцяло в съответствие с европейската политика за чисто производство на енергия. Успоредно с това ще правим и инвестиции в развитието на човешкия капитал и реализирането на социално отговорни инициативи. Вярваме, че крайните резултати оправдават предизвикателствата, пред които се изправяме всекидневно.

 

            Как се справяте в кризата – отразява ли се на инвестиционните проекти?

 

По отношение на инвестиционните проекти правим всичко възможно, което зависи от нас, за да се осъшествяват. Ние вярваме, че средствата, вложени в зелена енергия, винаги имат възвращаемост както за предприятието, така и за подпомагане по-добрия живот във Велико Търново. Разбира се, имаме и трудни моменти. Ще дам пример с годишния ремонт. Поради забавяне на доставката на резервни части, в резултат на създалата се ситуация в страната поради войната между Русия и Украйна се наложи профилактиката да започне две седмици по-късно от предварително обявените дати. Въпреки това, за сега успяваме да извършим планираните дейности. За съжаление, понякога не можем да влияем на външни фактори.

 

Много трудно се работи в обстановка на несигурност, както на доставките на основно гориво – газът, така и на цената, която трябва да платим, за да осигуряваме топлинна енергия. За това се надявам скоро да се осигури природен газ занапред и той да бъде на достъпна цена за бизнеса.

 

            Инж. Димитров, коя е най-голямата Ви амбиция за “Топлофикация Велико Търново”?

 

Най-голямата ми лична амбиция е свързана с модернизацията на предприятието и развитието на целия потенциал, който имаме. Ще работим за осигуряване на качествено отопление, за да оправдаем гласуваното доверие на крайните потребители към нас.

 

One thought on “Инж. Александър Димитров, изпълнителен директор на “Топлофикация Велико Търново”: Инвестициите ни гарантират зелено производство на енергия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *