Търновец е единственият българин – шафнер в легендарния влак „Ориент Експрес“

Николай Симеонов се грижи за комфорта на пътниците на борда

 

32-ГОДИШНИЯТ БОЛЯРИН НИКОЛАЙ СИМЕОНОВ Е ЧАСТ ОТ ЕКИПАЖА НА ЛУКСОЗНИЯ ВЛАК „ОРИЕНТ ЕКСПРЕС“, ДОБИЛ СВЕТОВНА ПОПУЛЯРНОСТ ОТ РОМАНА НА АГАТА КРИСТИ. Търновецът е единственият българин, работещ на борда на железопътното возило, и негова отговорност е да се грижи за комфорта и спокойствието на пътниците. Нашенецът използва престоя на влаковата композиция на гарата в Горна Оряховица на 3 септември, за да се срещне за кратко с роднини и приятели от родния си град, а след това машината се отправи към крайната си точка – Венеция.

Николай бива назначен за шафнер на „Ориент Експрес“ преди 4 години. Научава за обявата за работа от свой познат и успява да пребори стотиците конкуренти за позицията. Споделя, че едно от изискванията било да владее поне 4 езика, за да може да комуникира свободно с пътниците.

„Много хора си мислят, че влакът „Ориент Експрес“ е просто мит и съществува единствено в книгите. Той е уникален, защото е единствен в света. Пътува вече 100 години. Всеки един от 15-те му вагона има характер и за мен е чест да работя на борда“, споделя Симеонов.

Благодарение на професията си е срещал много популярни личности, но се налага да запази имената им в тайна. Свикнал е с големия интерес към луксозния експрес и се наслаждава на всички дестинации, до които стига по релси.

Също като останалите си колеги от екипажа, Николай носи елегантна униформа в унисон с уникалната ретро атмосфера на влака. В изискания интериор са пътували кралица Елизабет II, Франц Йосиф, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи.

Любопитна подробност за търновеца е, че е и абсолютен шампион в интернационалното състезание за бодибилдъри в Румъния – INBA Romania. Печели титлата през 2018 г., побеждавайки конкуренцията в лицето на унгарци, холандци, гърци и румънци.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.