Младоженци дариха парите от сватбата си за лечение на болно дете в Германия

1795 лв. от Мартина и Мариян за момче от Лясковец, борещо се с тежка диагноза

 

1795 ЛВ., СЪБРАНИ НА СВАТБАТА ИМ, ДАРИХА ЗА МОМЧЕ ОТ ЛЯСКОВЕЦ, БОРЕЩО СЕ С ТЕЖКА ДИАГНОЗА, МЛАДОЖЕНЦИТЕ МАРТИНА И МАРИЯН МАРИНОВИ. Щастливите влюбени пожелали да помогнат на дете от района, в който се запознали и откъдето започнала тяхната приказка. Вярват, че жестът им ще даде и морална подкрепа на малчугана и семейството му, и призовават всички, които имат възможност, да се включат в акцията по осигуряване на средства за лечението.

Пътищата на Мартина и Мариян се преплитат по време на Националния събор на овцевъдите, който по традиция се провежда на поляните край Петропавловския манастир. Времето тогава било дъждовно и по стечение на обстоятелствата двамата прекарали фестивала плътно един до друг. Така любовта пламнала моментално, а днес вече са благословени и с рожба.

„Решихме да сключим граждански брак на същото място, където се запознахме. Уви, отново валеше силен дъжд и това попречи да проведем изнесен ритуал на поляната. Подписахме в Община Лясковец на 3 септември“, сподели госпожа Маринова.

Преди венчавката двамата попаднали на информация в сайта на кметство Лясковец, в която се призовавало за финансова помощ за 10-годишния Антон Боримечков. Момчето страда от левкемия, която е в рецидив. Нуждае се от спешно лечение в Германия на стойност 100 000 лв., но сумата за терапията е непосилна за родителите. Така дошла идеята на сватбата да се събират средства за детето.

„Много бях против да водя хоро, на което да ми „плащат“, за да се хванат приятелите ни. Затова пожелах булчинското хоро да е с благотворителна цел. Когато гостите чуха, че средствата ще отидат за тази кауза, едва поведох хорото, защото ме бяха затиснали да дават пари. Без много суетене взех една обикновена черна торба, в която да слагаме даренията. Реших, че е по-важно да събера средства, отколкото да търся красив „контейнер“, в който да ги събирам“, разказа булката.

ВСЪЩНОСТ ТОВА НЕ Е ПЪРВАТА МИЛОСЪРДНА ИНИЦИАТИВА ЗА МАРТИНА. Тя е сред създателите на най-мащабната кампания „Капачки за бъдеще“, благодарение на която десетки болници у нас получиха кувьози и апаратура и бяха осигурени две детски линейки.

Междувременно кампанията за 10-годишното дете обедини цялата общественост в лозарското градче. Училищният колектив в школото, в което учи Антон – НУ „Цани Гинчев“ в Лясковец, излезе с призив децата да не носят букети за 15 септември, а да предоставят сумата за цветя за лечението на момчето.

В началото на септември пък Община Лясковец проведе благотворителна хоротека за набиране на средства за лечението на малчугана.

Всеки, който желае да помогне, може да го направи, като преведе сума на банковата сметка на майката на момчето – Поля Антонова Боримечкова.

IBAN Банка ЦКБ: BG47CECB979010B5528501. Основание: Дарение (за лечение)

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.