Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Час при доктора: Светило в хирургията ще преглежда безплатно в МОБАЛ

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ще ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл [email protected]


Светило в хирургията ще преглежда безплатно в МОБАЛ
 
Доц. д-р Радосвет Горнев: „За 30 години случаите на рак на дебелото черво в България се увеличиха двойно“

 

Доц. д-р Радосвет Горнев

ОБЯВЕНИЯТ ЗА НАЙ-ДОБЪР ЛЕКАР НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2017 Г. И СОЧЕН ЗА СВЕТИЛО В ХИРУРГИЯТА У НАС ДОЦ. Д-Р РАДОСВЕТ ГОРНЕВ ЩЕ КОНСУЛТИРА БЕЗПЛАТНО в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Поради огромния интерес тече предварително записване на телефон 062/64-09-16. Визитата му ще се осъществи на 16 септември в ДКЦ на областната болница. От посещението му могат да се възползват пациенти, страдащи от хернии на коремната стена, следоперативни хернии, жлъчнокаменна болест, онкологични заболявания на храносмилателната система, тумори на гърдата, хемороидална болест.

Доц. д-р Горнев е възпитаник на Софийския медицински университет. Придобива специалност по обща хирургия през 1996 г. В началото на кариерата си последователно специализира във водещи клиники на Александровска болница и Военномедицинска академия в областта на жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия, хирургия на панкреас, колоректална и лапароскопската хирургия. През 2003 г. печели стипендия в Cleveland Clinic САЩ, където негов ментор е признатият американски хирург Стивън Уекснер. През 2010 г. специалнизира лапароскопска херниопластика в Сьодертеле, Швеция. През 2011 г. успешно преминава курс по чернодробна трансплантация от жив донор в Истанбул и участва в индивидуална програма по жлъчно-чернодробна, панкреатична и гастроинтестинална хирургия в Словения с ръководител проф. Сойер.

Работил е като хирург-ординатор в Първа градска болница, бил е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към УМБАЛ „Лозенец“, бил е изпълнителен директор на УМБАЛ „Лозенец“.

 

ДОЦ. Д-Р ГОРНЕВ ОТЧИТА ТРЕВОЖНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ С КОЛОРЕКТАЛЕН КАРЦИНОМ. Компетентното му мнение се припокрива с официалните статистики за България, сочещи, че случаите на рак на дебелото черво у нас са два пъти повече за последните 30 години. По актуални данни на Eurostat това е едно от най-честите онкологични заболявания както при мъжете, така и при жените.

Медикът обясни, че повишената честота на болестта е в резултат от разнородни фактори както от външната среда, така и от начина на живот, стрес и вредни навици. Един от значимите рискови фактори е голямата промяна в хранителния режим на хората в съвременния свят. Масовата консумация на храната, определяна като junk food, носи огромен канцерогенен потенциал, алармира доц. д-р Горнев. От друга страна, индивидуалните рискови фактори са свързани с възраст, фамилна обремененост, възпалителни заболявания, полипи на дебелото черво. Тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол и наднорменото тегло са универсалните рискови фактори за заболяванията в днешно време.

„Основните симптоми на заболяването са лесна уморяемост, загуба на тегло без спазване на диети и хронично кървене, водещо до анемия. За съжаление, тези симптоми се изявяват в напреднал стадий на заболяването, което води до усложнения, разсейки и ограничава възможността за радикално лечение. Именно затова единственият работещ механизъм за превенция са задължителната профилактика и скринингът. Само чрез тях може да се диагностицира своевременно заболяването в ранен стадий. В тези случаи може да бъде извършено комплексно лечение с пълен контрол над заболяването и запазване на добро качество на живот на пациента“, посочи той.

При съмнения за рак на дебелото черво първо и най-важно е да бъде поставена точна диагноза. Съвременната диагностика дава голямо преимущество това да се случи бързо – чрез колоноскопия с биопсия, скенер и ядрено-магнитен резонанс.

„Лечението може да започне с лъчетерапия или химиотерапия преди оперативното лечение, когато се налага намаляване на размера на основния тумор и ликвидиране на наличните разсейки. Самото оперативно лечение следва строги принципи, независимо дали е по класически, отворен начин или лапароскопски. Когато болестта е в началните стадии, може да говорим за пълно излекуване на пациента“, увери медикът.

Специалистът препоръчва като превенция срещу заболяването да се заложи на количествено контролиран и качествено балансиран хранителен режим – умерена консумация на червено месо – говеждо, свинско и агнешко, и рафинирана захар; увеличаване приема на риба, пилешко месо, плодове и зеленчуци, които са богати на фибри. Особено трябва да се внимава с пърженето на високи температури, осоляването и опушването.

ДОЦ. Д-Р ГОРНЕВ ИЗТЪКНА, ЧЕ НЕ БИВА ДА СЕ ПОДЦЕНЯВА И РИСКЪТ ОТ РАК НА СТОМАХА. Често това заболяване е проявление на усложнена форма на хронична язва. Съвременните възможности за профилактика и голямата палитра от медикаменти, намаляващи стомашната киселинност, са намалили относителния дял на това заболяване.

„Симптоми като загуба на апетит и отвращение към някои храни са основни, но твърде често се обясняват с наличието на гастрит и язва. От друга страна, продължителното приемане на медикаменти може да замаскира появата на злокачествено образувание. Ето защо провеждането на ендоскопско изследване е златен стандарт при наличието на подобни симптоми. Изследването е достъпно и се покрива изцяло от Здравната каса, като може да бъде проведено и в извънболнични условия“, обясни той.

Специалистът изрази тревога, че у нас повече от 50% от новооткритите онкологични случаи са в напреднал стадий, което силно ограничава възможностите за радикално комплексно лечение и се отразява драстично на последващия контрол на заболяването и качеството на живот. По думите му това се дължи на липсата на програми за ранно откриване, като България е една от малкото страни без такава програма.

„От друга страна, нивото на здравна култура на българите определено се повишава, но е изключително важно да има достъпна и вярна медицинска информация. Също така е важно да има държавна стратегия за превенция на онкологичните заболявания чрез повишаване информираността, възможност за профилактика и скрининг. Това е ключът към ранното откриване и лечение. Например при рака на дебелото черво може да се извърши тест за скрито кървене, който е напълно осъществим в домашни условия. Но пациентите следва да са информирани и да могат да си го позволят. При наличие на положителен тест, разбира се, следва да се направи последващо ендоскопско изследване – колоноскопия, защото само тогава може да се определят следващите стъпки в диагностичния и лечебен процес“, допълни той.

Доц. д-р Горнев се е срещнал с хиляди интересни случаи в практиката си, но винаги ще помни един конкретен.

„Преди 10 години диагностицирахме дама с колоректален карцином. Тя ме помоли да отложим операцията, за да отиде на море „като за последно”. Аз й направих контрапредложение: „Нека да Ви оперираме, за да може да се радвате на морските си ваканции още много години”. Така и стана и сега всяко лято получавам картичка от нея, изпратена ми от различни морски кътчета, където нашата пациентка прекарва почивките си“, разказа той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *