Общество

Започна реконструкция на емблематичния паметник на Асеневци във Велико Търново

Зам.-кметът Нейко Генчев осигури 50 000 лева, а скулпторът Денислав Сираков лично ще подмени крепежните елементи

 

ЗАПОЧНА РЕМОНТ НА ЕМБЛЕМАТИЧНИЯ ПАМЕТНИК НА АСЕНЕВЦИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Проблемен е мечът във внушителната композиция, който има елементи, чиито нитове с времето са изпаднали. Те трябва да се възстановят, защото има опасност отделни части от конструкцията на пиката да се отделят и да се сринат. Това сподели зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев.

Паметникът на Асеневци в старата столица е уникален по своя замисъл, художествено и техническо изпълнение монумент. Построен е по повод 800 г. от въстанието на болярите Асен и Петър. Авторският колектив е ръководен от проф. Крум Дамянов. Строителството на паметника и цялостното оформление на околното пространство е извършено за една година, а за самото изработване на паметника са били необходими само два месеца, което е уникален случай в световната практика. Четиримата конници са изваяни от бронз и тежат от 9 до 11 тона.

Днес, 37 години след издигането на паметника, започва ремонт, който ще бъде извършен лично от скулптора Денислав Сираков. Укрепването ще се извърши под надзора на главния архитект на общината Николай Малаков.

„Следим монумента от 4 години и установихме, че липсващите нитове се увеличават. Пиката е с височина 33 метра и е изработена от месинг. Конструкцията е облечена в няколко пласта месингов прокат с дебелина 10 милиметра. Тази дебела ламарина е захваната с 60 000 болта. През годините обаче под въздействието на климатичните влияния и температурните разлики част от тези болтове са се изронили.

Предстои да се изработят нови болтове, които да се монтират със специален осигурител за резби, който не позволява да се развиват с времето вследствие на вибрации и атмосферни условия. Допълнително ще се направят и специални осигурителни шпилки от месинг, с които, дори и да се разхлабят конфликтните места, да не може да падне елемент“, обясни Денислав Сираков.

Майсторът на длетото допълни, че на 12 септември на място ще пристигне 80-тонен кран, който ще издигне до нивото на паметника 39-метрова вишка, тежаща 20 тона.

„Съоръжението ще е на същото място, на което е бил поставен кранът при монтирането на паметника преди повече от 3 десетилетия. Това става ясно от оригиналните чертежи, които издирихме“, разкри Денислав Сираков, докато се подготвяше за предстоящата реконструкция.

ПРЕДИ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ТОЗИ ЕТАП, ЕКИП ОТ ЕКСПЕРТИ СА РАЗГОВАРЯЛИ С АВТОРА НА СКУЛПТУРАТА КРУМ ДАМЯНОВ, КОЙТО ГИ СВЪРЗАЛ С ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ, КОЙТО Е БИЛ СЪАВТОР НА ПРОЕКТА „АСЕНЕВЦИ“. Той пък ги препратил към конструктор инж. Емил Костов, известен като проектант на пътното съоръжение на Витиня и на паметника на връх Бузлуджа. 92-годишният експерт им дал ценни напътствия, но починал само седмица преди да стартира реставрацията на паметника на Асеневци.

„Консултирахме се и с инж. Емил Костов, който е отговарял специално за пиката. Показахме му снимки на съоръжението, снимано с дрон, и той ни каза как трябва да ремонтираме паметника“, сподели Денислав Сираков.

Реконструкцията ще отнеме около десетина дни. Тя стана възможна благодарение на зам.-кмета Нейко Генчев, който организирал екипа и успял да осигури необходимото финансиране в размер на 50 000 лева.

„Няма друг паметник в Европа, който да е изпълнен по тази технология. Във фигурите на конете има стоманени въжета или т.нар. „обтяжки“, които ги държат изправени. Конят, който е изправен на задните си крака, а отпред има пика и се крепи на три точки, е изработен по друг начин. Поръчана била специална японска стомана, от каквато навремето са правени самурайските мечове. Тази стомана е основа на задните крака на коня. Въпросната сплав е изключително скъпа и е била доставена от Япония, много е здрава и гъвкава, може да се огъне почти под ъгъл от 45 градуса, без да се счупи. Благодарение на това, за конете от композицията няма никаква опасност, защото е преценено да издържат на силни земетресения, пориви на вятъра и др. влияния“, разказа Нейко Генчев.

Навремето в бързината паметникът да бъде монтиран навреме за честванията на годишнината от въстанието на Асен и Петър, било направено изобретение, като са превърнали пневматичен чук във винтоверт.

„За съжаление, още тогава са повредили голяма част от крепежните болтове на меча. След години един по един са започнали да поддават и сега точно тях ще възстановим и ще стабилизираме паметника за идните поне 50 години“, подчерта Нейко Генчев.

Веселина АНГЕЛОВА

One thought on “Започна реконструкция на емблематичния паметник на Асеневци във Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *