Горещи новиниЗдравеТемида

Образуваха дело заради немарливост довела до смъртта на родилката Данислава от Г. Оряховица

Наказанието за престъплението е от 1 до 6 години затвор

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБРАЗУВА СЛЕДСТВЕНО ДЕЛО ВЪВ ВРЪЗКА С ТРАГИЧНАТА КОНЧИНА НА 21-ГОДИШНАТА РОДИЛКА ДАНИСЛАВА СТОЯНОВА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА. В резултат на направената проверка по случая обвинението заключи, че има основание за търсене на отговорност за извършено престъпление по чл. 123 от Наказателния кодекс – за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност.

В хода на разследването ще се установи дали е допусната лекарска грешка, в резултат на която се е стигнал до трагичния край на младата жена. Готови са резултатите от аутопсията, но за момента няма да бъдат публично оповестени. Очакват се множество медицински експертизи, както и становището на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Ще бъдат разпитани всички медици, чиито показания са от значение за делото.

От Окръжна прокуратура посочват, че е установено кой лекар е провел цезаровото сечение и при евентуално подвигане на обвинение, името му ще бъде огласено.

Предвиденото наказание за извършеното престъпление е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Случаят на Данислава разтърси обществеността в края на август. 21-годишната жена почина часове след като стана майка в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. След проведеното секцио родилката започва да кърви обилно, а реанимационните дейности в горнооряховската болница не дават резултат. Транспортирана е в МОБАЛ „Д-р Стефан  Черкезов“, където извършват хистеректомия, но настъпва летален изход.

Данислава бе погребана на 28 август, когато трябваше да празнува 22-я си рожден ден.

Единствената утеха за близките остава бебето на младата майка. То е здраво и за него се грижат родителите на Данислава.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *