Предстоят слънчеви дни, повишаване на температурите, в неделя – валежи и чувствително захлаждане

През нощта облачността ще е променлива, временно и значителна. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. Минималните температури ще бъдат между 12 и 14 гр. За В. Търново минимална температура около 14.

Във вторник облачността ще е променлива. Вятърът ще бъде умерен от северозапад. Максималните температури ще са между 24 и 26 гр. За В. Търново максимална температура около 24 гр. Атмосферното налягане много слабо ще се повиши.

Над западните и централни части на Стара планина ще има променлива, често значителна облачност. Около и след обяд ще се развие мощна купеста облачност, от която на места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа силен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 16 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 8 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 35.5 гр. през 1994 г., най-ниската измерена минимална температура е 5.6 през 1911 г.

Слънцето ще изгрее в 06 часа и 56 минути и ще залезе в 19 часа и 30 минути. Фаза на Луната: два дена след пълнолуние.

В сряда времето ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне и ще бъде слаб от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 9 и 12 гр. Максималните температури ще са между 26 и 28.

В четвъртък ще има разкъсана висока облачност, която няма да спира слънцето. Вятърът ще бъде слаб до умерен от западната четвърт. Температурите чувствително ще се повишат и минималната температура ще бъде между 18 и 20 гр., а максималната ще е между 31 и 34.

В петък облачността ще е променлива, предимно средна и висока. Вятърът ще остане слаб до умерен от западната четвърт. Температурите ще останат без съществена промяна.

В събота облачността ще е разкъсана, временно и значителна. Вечерта и през нощта срещу неделя се очакват валежи от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен вятър от северозапад. Температурите ще започнат да се понижават.

В неделя до обяд времето ще остане облачно с валежи от дъжд, временно интензивни. След обяд облаците ще намалеят до предимно слънчево. Ще духа силен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между 11 и 13 гр. Максималните температури ще са между 18 и 20.

В понеделник ще преобладава слънчево време, но температурите ще останат ниски.

Над западните и централни части на Стара планина в сряда ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен, по високите и открити части все още силен вятър от запад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 20 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 14 гр. В четвъртък времето над планините ще запази характера си, но температурите ще се повишат. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 26 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 22 гр. В петък и събота времето ще бъде облачно. Ще духа умерен до силен вятър от югозапад-запад. Максималните температури ще останат почти без промяна. В късния следобед в събота се очаква да завали дъжд, който временно ще бъде придружен от гръмотевици. Вятърът ще остане умерен до силен, но ще се преориентира от север и с него ще нахлува студен въздух. В неделя в Балкана времето ще бъде облачно, а до обяд и мъгливо и все още ще има валежи от дъжд и на надморска височина над 2000 м дъждът ще се примесва и със сняг. Максималните температури чувствително ще се понижат и максималната на 1200 м ще бъде около 12 гр., а на 2000 м – около 6 гр. В понеделник облачността ще намалява и температурите отново ще се повишат.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *