Месец и половина в с. Димча са без вода, хората мъкнат с километри туби от селските чешми

От 2 август жителите на павликенското село Димча са без вода, водоноски няма и положението е вече нетърпимо, сигнализираха „Борба“ потърпевши. „Само в центъра имаше, защото е ниско и се оттича, но струята е слаба. Ходим с туби на селските чешми. Който няма кола, просто се чуди какво да прави. Имаме самотно живеещи, някои са със сериозни заболявания, с операции, има и трудноподвижни. Те са принудени да си купуват за близо 4 лв. големи туби с вода или да плащат на момчета от селото да им докарат от селските чешми, за да имат за миене, къпане и за тоалетната. В селото напрежението е голямо, нетърпимо е. Как се издържа толкова дълго време… Никой не е дошъл в Димча от по-висша инстанция да попита има ли нужда от водоноски и поне да докарат на хората в затруднение питейна вода“, разказва жител на Димча. Двете селски чешми са на половин километър от центъра на селото, но третата, която също се ползва активно, отстои на километър и половина.

Проблемът с безводието идва от големи аварии в местните лозя, които ВиК Павликени не може да отстрани от началото на август. „Преди няколко седмици работихме по първата, в едно лозе по пътя за Сухиндол, но нямахме нужните части. Поръчахме, но още не са пристигнали. Поставихме аварийни скоби, обаче те изпускат, а налягането на водата спада до 6-7 атмосфери, преди да се включи помпата, което означава, че най-вероятно има и друга авария. Оказа се наистина, че не те са големият проблем. Във вторник ходихме с техническия ръководител и открихме втора, която ще тепърва ще отстраняваме. Намира се в изоставено лозе, тече много и предполагаме, че оттам изтича повечето вода“, заяви водопроводчикът на с. Димча Мартин Маринов.

Такава картина може да се види във всеки двор в с. Димча. Тубите с вода от селските чешми са единственото спасение.

На всичкото отгоре с взлом е разбит катинарът на местния каптаж в Красно градище, кранът за Димча е притворен и три четвърти от водата е пренасочена самоволно към с. Върбовка. Злодеянието се случва за втори път, предполага се, че е на жители от Върбовка с проходима техника, за да стигнат до гората. Това е другата причина за страданието на жителите на Димча. Нивото в кладенеца е ниско и помпата работи само около 9 часа на денонощие.

Заради непрекъснато течащата в лозята вода производители на грозде от Сухиндол с лозе във въпросния масив не могат да си приберат реколтата, защото земята е подгизнала и нямат достъп. За този проблем те са сигнализирали местното ВиК, но докато не се отстранят авариите, гроздето ще стои необрано.

„В течение съм на всичките проблеми, а напрежението между хората е повече от месец и е голямо. Знам и за авариите по водопроводите, неотстранени във времето, възникнаха и нови. Колко пъти сглобяваха тръбите, после ги разглобяваха отново. Напорният водопровод, който на три километра от кладенеца трябва да докара вода, е в лошо състояние. Водата не достига, за да може помпата да работи 16 часа, които са достатъчни за двете села. В момента тя действа между 7 и 8 часа в денонощието. Това е едната страна на въпроса. Но да виждаш как водата изтича в земята заради аварии и никой да не е в състояние да ги отстрани, това вече идва в повече.

Разбит е и резервоарът за Димча, крановете са завъртени и при нас вода не влиза, за сметка на Върбовка. Трагична работа. От толкова години такова нещо не ми се е случвало, а жителите търсят мен. Водата не достига в кладенеца, но може да се намери някакво оптимално решение. Съгласен съм с хората, като трябва, три дни ще стоим без вода, но да знаем, че на четвъртия във всяка къща ще има. Четем в пресата изявлението на нашия общински кмет Емануил Манолов как Върбовка са на режим, защото сме на един водопровод, а ние едва ли не ще се издавим. Нищо подобно. Малките села като че ли не ни броят вече…Не сме атрактивни ли?!

Хората в Димча са готови да блокират служителите на ВиК Павликени и да не им позволят да влизат в сградата. Нещата отиват на самоуправство“, заяви кметският наместник Стефан Прокопиев.

„Борба“ ще следи и информира за развоя на ситуацията в павликенското село.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *