Горещи новиниКултура

Съзвучие от дърворезба, шевици и ажурени шалове показват в изложба Мила Милчева, Евгени Пенчев и Миглена Чаталова

„Дърворезбата е ръка, която милва; шевицата е песен, която пробужда; тъкането е небесен плет от светлина, сдружаваща цветовете. Идеята е тази изложбена зала да бъде претворена в дом”. С тези поетични думи започна словото на проф. Радослав Радев, който откри на Кръстовден в ИЗ „Рафаел Михайлов” възхитителната изложба „Съзвучия” на майсторката на шевиците Мила Милчева, дърворезбарят с военна кариера полковникът от запаса Евгени Пенчев и тъкачката с 31-годишен стаж на Самоводската чаршия Миглена Чаталова.

Изложбата още при откриването си се радва на небивал интерес, а атмосферата бе наситена с позитивни емоции, цветя, подаръци, вълнения и добро настроение. Много приятели, колеги и любители на красивото уважиха тримата втори. Нямаше как да останат незабелязани и курсантите, дошли да видят произведенията на своя преподавател от Военния университет. Неговият началник бригаден генерал Иван Маламов му връчи поздравителен адрес, своите думи на възхищение от експонатите изрази и заместник-кмета Нейко Генчев.

Общо 122 шевици в дърворезба, изящни дървени гребени и други женски аксесоари и прекрасни ажурени шалове грабват окото с багри, прецизна изработка и най-вече, с любовта и вдъхновението, с което са направени. Изложбата не би изглеждала толкова красиво и без вдъхновената  аранжировка на Станимир Борисов. Освен към него, благодарностите на тримата автори бяха към семействата и приятелите, които са ги изтърпели във времето на неуморен труд и творчески търсения.

Интересното в подготовката на изложбата е и това, че всеки е работил абсолютно самостоятелно, без да знае какво прави другия, затова и изненадата и за тях е пълна в какво съзвучие като краен резултат – и като модели, и цветово, са мислели и творили. И добре го казва Радослав Радев в представянето на авторите: „В тази изложба веки от тримата автори е творил като себе си и може би затова да се срещнали истински. Дърворезбата на Евгени Пенчев е в духа на българската традиция, която чрез овали и растителни орнаменти изважда времето от годишните кръгове на дървото, а във вертикалните насища фигури и орнаменти като колони, засилващи стремежа към слънцето. Най-уникална е срещата на резбования буквен смисъл на азбуката – азъ, буки, веди, с везбената канатица, откриваща идеята за годеж, сватба, род, народ. И в двете има тайнство, които Евгени и Мила са запазили с ясното съзнание, че духовният живот на човечеството е създаден от тайнствата, не от откритията. А дори, когато дърворезбата на Евгени Пенчев представя предмети от бита – пафти, гребени и други женски аксесоари, той ги изработва така, че да не се внушава пряката и употреба. Ажурените шалове на Миглена Чаталова са небесната дъга на тази изложба. Тя избягва да насища цветовете, а ги оставя в тяхната прозрачна чистота. Шаловете сякаш са създадени да тнемат от тялото земното притегляне, за да има лекота в стъпката и танц на тялото”.

В изделията на тримата, които са истински произведения на изкуството, традиция и съвременност заживяват нов живот, за да ни покажат, че запазеното в народната памет е вечно.

 

 

Преди официалната част Мила Милчева, Миглена Чаталова и Евгени Пенчев споделиха за в. „Борба” за работата си покрай изложбата, за предизвикателствата и очакванията си. За Мила Милчева това е втора съвместна изложба. „Новото е, че в тази изложба показваме неща, които лично аз не съм правила – моите бродерии, съчетани с прекрасните дърворезби на Евгени Пенчев. Дано не се изсилвам, но мисля, че в България подобна комбинация – резба и шевица, се прави за първи път. Всяка от шевиците има отделно послание. Море от познание и символика се крие в българската шевица. В моите неща показвам чипровски мотиви, видински и софийски мотиви, дупнишка везба, както и авторски разработки, които дават едно много красиво съвременно звучене. И разбира се канатица и елбетица. Постарали сме да има всичко – коне, пилета, пауни, момичета, разнообразието е наистина голямо. Изключително много се радвам на дупнишката шевица, защото тя е много трудна за изработка и се оказа изключително предизвикателство. Дори и за човек като мен, който от доста време се занимава с това. А Евгени направи най-пищната дърворезба точно за нея. Нещата излъчват позитивна енергия, доброта и любов, това искаме да предадем на хората и искрено е надявам, че те ще го усетят. Да влязат тук и поне за малко да заживеят в един друг свят, в който няма лошотия”, бяха думите на Мила Милчева, която не веднъж е казвала, че когато бродира, се пренася като че ли в други пространства.

Миглена Чаталова се представя в изложбата с ажурени шалове, тъкани на хоризонтален стан. „Те са много цветни, красиви, фини, надявам се така да ги възприемат и посетителите. Ажурената техника много малко хора я правят в момента, защото всичко става бавно, но на мен ми е изключително приятно. Работя шаловете от май месец. Спомням си, че тогава Мила дойде и ми съобщи, че Евгени има готови 30 работи, пък аз имах 5. Тогава си казах, че тези военни са страшна работа и запретнах ръкави. Моята работа е моят живот и съдбата ми. Вече смятам, че е благословия и дар от бога. Преди 25 годни нямаше да го кажа, но сега съм убедена. А за традицията ще кажа, че не е нещо тежко и непоклатимо, ние просто я живеем. На самата изложба сега просто се наслаждавам, може би защото докато се готвех, нямаше никакво напрежение”, каза Миглена Чаталова.

За Евгени Пенчев дърворезбата е голямата му любов. Той се представя с паната, съвместно с Мила Милчева, както и с фуркети, шноли, дървени гребени… Миниатюрните дървени основи на бижутата също са негово дело. „Идеята за женските аксесоари ми дойде през април миналата година, когато затвориха заради пандемията и направо бях откачил да стоя вкъщи. Ровичкайки в телефона попаднах на една шнола от скандинавски тип „Гарванът на Один”. Както я гледах, видях на библиотеката парче дърво, взех инструментите и след два часа гарванът беше станал. После се заредиха едно след друго, в един момент разбрах, че се е получила камара от такива неща. Публикувах ги в профила си и за часове всичко беше продадено. А в дърворезбите ми на изложбата има всичко от възрожденското ни изкуство – много цветя, птици, има и две пилета, които съм заимствал от сграфито керамиката, ползвал съм идеи от иконостасите. Стремял съм се всяко нещо да е индивидуално. Нашите неща са абсолютно използваеми в съвременния бит. Да не забравяме, че в ежедневните предмети хората преди 150 години са влагали изкуство и красота в тях”, сподели Евгени Пенчев.

Изложбата ще остане до средата на октомври, а всеки, който желае и има възможност, може да си купи някой от експонатите.

 

Ана Райковска

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *