Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

4 църкви музеи и Шишмановата баня ще бъдат със свободен достъп в Европейските дни на наследството 2022

На 17 и 18 септември 2022 г. Регионален исторически музей – Велико Търново, ще се включи в Европейските дни на наследството под надслов „Европа, общо наследство“. В двата дни отворени за свободен достъп (без включени екскурзоводски беседи) ще са църквите музеи „Св. Димитър“, „Св. Георги“, „Св. св. Петър и Павел“, „Св. Иван Рилски“ и Шишмановата баня. Музейните обекти ще приемат посетители от 9,00 до 17,30 часа.

Всяка година през септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Дните на наследството – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 200 милиона европейски граждани, което прави дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят.

Темата на тазгодишното издание е „Устойчиво наследство“ и цели да провокира размисъл над ефекта, който дейностите на хората оставят върху природното и културното наследство на Европа, и как човечеството трябва да използва традиционните похвати в тяхното опазване. Поставя се и фокус върху опазването на културното и природното наследство и неговия принос за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *