У нас

Обявиха 10-те номинирани за кампанията “Будител на годината”

Обявиха 10-те номинирани за кампанията “Будител на годината”. Стотици българи за поредна година се включиха със своите предложения, съобщават от БНР.

Екип от журналисти на радиото вече номинира най-изявените личности и проекти през изминалата година, а слушателите изпращаха в продължение на три седмици номинациите за своите будители.

Сред всички номинирани – журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) определи 10-те имена, белязали 2022 г. със своята будителска дейност.

Будителят на годината ще стане известен на тържествена церемония, на 1 ноември.

НОМИНИРАНИТЕ

Проф. Мартин Вечев е преподавател по компютърни науки във Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH), съосновател на три технологични стартиращи компании (ChainSecurity, DeepCode и LatticeFlow) и инициатор за създаването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който беше открит в София през април 2022 г. и вече стартира първата си програма за докторанти.

Георги Калайджиев е роден през 1947 г. в Сливен. Баща му свирел на цигулка, но не успял да учи поради бедност. Научил за таланта на детето, кметът на града, Георги Йорданов, отпуска общинска стипендия и детето отива да учи в Музикалното училище в Бургас. Георги Калайджиев продължава образованието си в Музикалната академия в София и специализира в Будапеща, свири в “Софийски солисти” и е негов концертмайстор. Женен е за Мария Хаушилд, с която през 2009 г. започват проекта “Музиката вместо улицата”, предназначен за деца от ромския етнос. Те получават безплатно инструменти и обучение по солфеж и история на музиката. Проектът се финансира чрез дарения от Германия. С децата работи и Радка Кусева.

Програмата “Артисти за деца” започва в Широка лъка с лятна театрална академия за деца лишени от родителски грижи от дома в селото. Идеята се разраства и вече 15 години въвлича всяка година деца и младежи от домове в региона и страната. През 2010 г. английски бизнесмен попада на фестивалното събитие в Широка лъка и предлага методът да бъде пренесен в Кения. Така програмата се превръща в международна с ясна структура на обучение за млади артисти и деца в пет творчески ателиета: куклен театър, театъра на маската, танцови игри, музика и визуални изкуства с допълнителни йога и бойни изкуства.

Иво Ценов и Тенко Николов – меценатите от SiteGround, са визионери, които виждат бъдещето в ясни очертания и не се плашат от пътя, който трябва да изминат, за да постигнат целта си, нито пък от усилията, които ще инвестират. Искат да изградят и устойчив механизъм за подкрепа на българското общество под формата на Фондация за подкрепа на проекти в сферата на образованието, здравето, спорта и културата. Фондът им за дарения е за над 100 млн. лева и имат проект за изграждане на комплекс с училище, детска градина и спортен център.

Александър Алексиев е актьор и продуцент, който съчетава творческите си занимания с предприемачество и човечност. Той е сред активните публични личности в България по отношение на оказването на подкрепа за бягащите от войната в Украйна. През март 2022 г. той и Георги Божилов, с когото се запознават малко след началото на войната, осъществяват първото от няколко свои пътувания до Молдова и Украйна с цел транспортиране на хуманитарна помощ и докарване на десетки украински бежанци в България.

Архитект Дора Иванова от 2015 г. е същински обединител в каузата монументът Бузлуджа да бъде консервиран и върнат на обществото. Откакто написва дипломната си работа на тази тема, тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, културната общественост, общини, за да завърши дейностите по стабилизиране на мозайките и обезопасяване на монумента, който се планира да отвори за посетители през пролетта на 2023 след десетилетия разруха и безстопанственост.

Силвена Христова и Красимир Ламбов са основатели на фондация “Живот със синдром на Даун”. Въпреки че бременността на Силвена преминала изключително леко и прегледите показвали, че няма поводи за притеснение, Микаела се ражда със Синдром на Даун. Година и половина след появата на “слънчевото дете”, както наричат децата с с това заболяване. Красимир предлага на Силвена да запишат видео, с което да покажат как живее семейството им. Клипчето с главни действащи лица Кристиян (брат на Микаела) и Микаела за нула време е гледано над 100 000 пъти (днес вече е гледано над 630 000 пъти).

Фондация “Живот със Синдром на Даун” има за цел да повиши информираността в обществото за тази болест чрез образователни видеоклипове на разбираем език и да покажат, че това състояние не е присъда, а предизвикателство.

Димитър Гилев е учител по история от Свиленград. Той е историк, изследовател, носител на титлата “Любимец на България” на БНТ през 2021. Преподава история в СУ “Д-р Петър Берон” в Свиленград. Целогодишно пътува, прави видеа, снима и пише, рови се в архиви, среща се с много деца и хора, за да събуди отново родолюбието. Често влиза в клас с костюм от миналото, за да преподава автентично, а в своята интернет платформа “Древна България” Димитър Гилев качва клипове, статии и публикации, с които цели пробуждането на българския народ. Материалите вече са над 1 500.

Макс Грувиц и Елина Желева създават технологична и иновативна общност в България, която помага на бежанци от Украйна. В първите часове на войната в Украйна, Макс и Елина започват да създават организация, с която да помогнат на бежанците . Скоро става реалност и платформата “България за Украйна” – BG4U. Благодарение на бързата реакция, контакти и публикации в социалните мрежи, те създават общност, която предлага настаняване, евакуация, помощ. Екипът е от над 4000 доброволци, които помагат с транспорт, настаняване, парични средства. Други 10 човека ръководят проекта и онлайн платформа за всички, които искат да помагат и тези, които търсят помощ. Базата с места за настаняване е с над 6 000 легла.

Турхут Исмаил е строителен предприемач от Несебър, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. Преди 11 г. Турхут Исмаил е поканен от свои приятели да се включи в изграждането на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Разказва, че бързо разбрал, че не се касае за обикновено строителство. Приел обаче предизвикателството и се включил в изграждането на храма. След време кметът на родното му село Искра му отправя ново предизвикателство – да възстанови рушащата се църква, построена през далечната 1882 година. Така до този момент Турхут е възстановил построил 13 църкви и храмове.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *