Море от студенти изпълни ВТУ за откриването на новата академична година

Весела Лечева бе почетен гост

С МОРЕ ОТ ПЪРВОКУРСНИЦИ, ИЗПЪЛНИЛИ ДОКРАЙ ОТКРИТИТЕ ПРОСТРАНСТВА ОКОЛО РЕКТОРАТА, И С ВИСОКОТО ПРИСЪСТВИЕ НА СЛУЖЕБНИЯ МИНИСТЪР НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА бе открита новата академична година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Красивата гледка на толкова много студенти след годините на пандемията е първата добра новина за началото на учебната година, която за първи път започва на 19 септември.

Тържеството уважиха официалните гости кметът на Велико Търново Даниел Панов, зам.-кметовете Нейко Генчев и Снежана Данева – Иванова, която е и член на Съвета на настоятелите на ВТУ, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, областния управител Георги Гугучков. На трибуната пред паметника на светите братя Кирил и Методий застанаха още бившите ректори на университета Иван Харалампиев и Владимир Попов, началничката на РУО – Велико Търново, Розалия Личева, зам.-ректори и декани, Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий.

След прозвучаването на химна на България, изпълнен по традиция от бигбенда на Община Велико Търново с диригент Владимир Бошнаков, зам.-ректорът доц. Димитър Симеонов откри тържеството. „Днес университетският ни двор отново е изпълнен с надеждата и енергията на младостта, стремежите и мечтите на всички, които ни се довериха чрез своя избор“.

АКАДЕМИЧНО СЛОВО ПРОИЗНЕСЕ РЕКТОРЪТ НА ВТУ ПРОФ. Д-Р ХРИСТО БОНДЖОЛОВ: „ВЕЧЕ 60 ГОДИНИ НА ТОВА МЯСТО СТОИ НАШИЯТ УНИВЕРСИТЕТ КАТО ПРОДЪЛЖИТЕЛ НА МНОГОВЕКОВНИ ТРАДИЦИИ. И ние всички сме отговорни за продължението им, за успехите, за просперитета на Великотърновския университет. Уважаеми първокурсници, вие сте този випуск, с който ще отбележим 60-годишнината на ВТУ. Зряла възраст, но това са мъдри години, в които, доказали се вече, трябва да покажем на какво сме способни. Това, което направихме през последните години и последните месеци, също е резултат от труда на всички в университета. Имаме 10 нови зали – ремонтирани и модернизирани в последните два месеца, включително култовата пета аудитория. Вървим заедно с вярата, че ще успеем. Надяваме се, че тази година ще бъде здрава, че ще имаме присъствено обучение. Направили сме всичко възможно да имаме нормален учебен процес. Искрено се надявам тази учебна година да бъде една от хубавите студентски години, защото по-хубав е реалният студентски живот. Надявам се да го имате! И да се чувствате добре не само в университета, а и в този невероятен град – духовната и историческа столица на България Велико Търново! На добър час!“.

С ПРИВЕТСТВЕНИ ДУМИ КЪМ СТУДЕНТИТЕ И ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ СЕ ОБЪРНА И СЛУЖЕБНИЯТ МИНИСТЪР И ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА. „Високите стандарти, които залагате, правят Великотърновския университет един от най-елитните и желани места за обучение. Скъпи преподаватели! Високата ви мотивация се надявам да даде своя резултат и да чувствате удовлетворение, че нашите млади хора са добре реализирани. Искам да се чувствате горди, че ще възпитате едни достойни български граждани. Скъпи студенти първокурсници! Мечтайте смело, придобивайте нови умения и знания, спортувайте, за да бъдете успешни днес в студентската аудитория, утре – в своята професия и в своя живот! На добър час на всички и успешна нова академична година!“, пожела Весела Лечева.

Следва един специален момент – новоприетите студенти произнесоха дума по дума студентската клетва, написана през 2004 г. специално за великотърновските първокурсници от неподражаемия поет и драматург Радко Радков. Тя бе прочетена от председателя на Общото събрание на университета проф. д. н. Антоанета Анчева, а младите хора се заклеха да пазят свято името и традициите на търновската алма-матер.

От името на първокурсниците към своите колеги и преподавателите говори Кристина Славчева: „Днес правим своята първа крачка към осъществяването на своите цели, мечти, идеали. Въпреки притеснението сме изпълнени с вълнение и надежда. Горди сме с избора си да учим именно във Великотърновския университет и сме изключително благодарни да сме на прага му днес. Ще извървим заедно пътя към успеха с общи усилия, взаимна помощ и подкрепа, за да бъдем една достойна част от студентската общност на ВТУ. Нека тази учебна година да бъде здрава, успешна и ползотворна! Изпълнена със знания и поводи за гордост“.

Всички присъстващи бяха благословени от митрополит Григорий.

В края на тържеството ректорът на ВТУ проф. д-р Христо Бонджолов, почетният гост Весела Лечева и първокурсничката Кристина Славчева удариха камбаната, чийто звън възвестява началото на академичната година във Великотърновския университет.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

3 thoughts on “Море от студенти изпълни ВТУ за откриването на новата академична година

 • 19.09.2022 в 20:15
  Permalink

  дипломата от ВТУто е голята работа! С нея можеш да пребиеш муха,да подпреш крак на маса,или ако масата не се клати,да си я сложиш отгоре,а върху нея чашката с кафе,че да не оцапаш покривката.Сигурен съм,че има още безброй приложения,все пак дипломата от ВТУто е голята работа!

  Отговор
  • 26.09.2022 в 21:12
   Permalink

   Не се мъчи да мислиш. С клавиатурата можеш да убиваш мухи, примерно…

   Отговор
 • 20.09.2022 в 11:44
  Permalink

  Ченгето Владимир Попов откривал новата учебна година във ВТУ. Господа историците незнаят ли, че този човек, като областен управител през 1997г. искаше да хвърли армията срещу протестиращите. Ченге-културата във ВТУ винаги е била на почит. https://www.facebook.com/univt/photos/pcb.10166703984950584/10166703983160584/.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.