Николай Нанков в Горна Оряховица: „Над 2000 жилищни сгради чакат саниране“

ГЕРБ предвижда програмата да продължи да е безплатна за хората

 

Един месец е напълно достатъчен, за да бъде възстановена програмата за саниране на жилищни кооперации. Финансирането в размер на 1,377 млрд. лв. е одобрено, но за осем месеца предишното правителство не успя да създаде методика, по която да се кандидатства за определена сграда. Това заяви Николай Нанков – водач на листата на ГЕРБ-СДС в Ловеч и ексминистър на регионалното развитие. Той бе в Горна Оряховица по покана на колегата си Димитър Николов – народен представител в последните три парламента и трети във великотърновската листа на коалицията.

РЕСТАРТИРАНЕ НА ПРОГРАМАТА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ НА МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ, БЕЗ ГРАЖДАНИТЕ ДА ПЛАЩАТ и при облекчени процедури – това е заложено в управленската програма на ГЕРБ-СДС в частта й „Регионална политика и инфраструктура“. Красиви домове, красиви градове, красива България – това е една от основните цели на коалицията.

В момента има над 2 хил. кооперации в цялата страна, които чакат възможността за саниране, но показната некомпетентност на управлявалите през последните месеци спъва процеса. Те така и не намериха желание и воля да работят по тази програма, която е много близо до гражданите. Близо, защото осигурява по-комфортен живот в дома и много по-ниски режийни разходи.

„През 2015 г. стартирахме с първата програма за саниране. Беше посрещната на нож от опозицията. Убеден съм, че и в Горна Оряховица е имало дезинформиране от страна на тогавашната опозиция, доскоро управляващи – че, видите ли, държавата ще ви открадне апартаментите, ще ви вдигнат данъците и таксите с 20-30%. Все пак някои се престрашиха и общо 2022 блока със средно по 76 апартамента с общо около 15 млн. кв. м РЗП успяха да се възползват от предвидения финансов ресурс за периода 2014 – 2019 г. И видяха, че програмата дава ред предимства – по-ниски сметки, по-голям комфорт в дома, а и създава едни отдавна забравени от обществото настроения – да решаваме проблемите заедно. В началото на 2020 г. приключи първият етап от програмата и ние поехме ангажимента с новите европейски програми, с Плана за възстановяване и устойчивост, с държавно финансиране да отделим още ресурс, за да продължим програмата“, припомни пред горнооряховчани Николай Нанков.

Той каза още, че програмата е била критикувана от опозицията по отношение качеството на изпълнение, но фактите са красноречиви – има едва десетина случаи от посочените 2022 сгради, при които проблемите са отстранени за сметка на изпълнителите. По отношение на третата критика – защо се дават пари за саниране, а не за нещо друго, Нанков заяви: „За да разполагат хората с по-голям ресурс, който вместо за сметки да влагат в по-висок стандарт на живот, да имат по-добра покупателна способност, фирмите да имат повече работа. Затова твърдо сме решили да продължим. Осем месеца не се направи нищо по отношение на новите правила и процедури. Има готови блокове с регистрирани сдружения, финансирано енергийното обследване, но дотам. Темата не беше приоритет на предходното правителство – за 8 месеца не направиха методика, по която да се кандидатства за конкретна сграда. Не се знае кой ще е бенифициент – съответната община ли, министерство ли… Затова ние ще продължим както досега – да се финансира през общината на 100%. Не е нужно да откриваме топлата вода. Стига да има воля и желание, каквито явно на доскоро управлявалите липсват“.

„Преди година прогнозирах, че хората ще бъдат докарани дотам да харчат спестяванията си, за да плащат сметките си. А на тези, които нямат спестявания, ще се налага да теглят бързи кредити. Ако на 2 октомври ГЕРБ-СДС получи правото да сформира правителство, няма да позволи енергийното торнадо да отнесе държавата. Моделът на ГЕРБ бе работещ и пак ще работи. Нещо повече – доказа се, че тази политика е далновидна. Затова апелираме да спрем с експериментите и да гласуваме разумно и осъзнато. Видяхме докъде емоцията докара страната. Няма да обещаваме неща, които не можем да изпълним. Никога няма да спрем да искаме и да работим за повече за България“, коментира и Димитър Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *