РЗИ: „Училищата в областта са въвели нужните противоепидемични мерки“

ВЪВ ВСИЧКИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТТА Е СЪЗДАДЕНА НЕОБХОДИМАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА УЧЕБНО-ВЪЗПИТАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС в условията на епидемична опасност, свързана с разпространението на COVID-19. Това е заключението на експертите от Регионалната здравна инспекция във връзка с началото на новата учебна година. Специалистите на ведомството са извършили 130 проверки, като част от тях са съвместно с представители на общините.

Издадени са общо 3 предписания за извършване на ремонтни дейности на физкултурни салони и класни стаи. В здравното звено са постъпили 6 молби от директори на училища за удължаване на срока на наставленията. Това са ПМГ „Васил Друмев“, ОУ „П. Р. Славейков“ и ПГ по моден дизайн във Велико Търново, ОУ „Неофит Рилски” – Килифарево, ПГ по туризъм „Васил Друмев“ – Стражица, и ОУ „Климент Охридски“ – Павликени. Мотивите на ръководителите на учебните заведения са неосигурените финансови средства за нужното обновяване в базите. Инвестициите касаят полагане на мазилка, ремонт на подова настилка, пребоядисване на стени и тавани в класните стаи, коридори и физкултурни салони, основен ремонт на санитарни възли, изграждане на нови електрически инсталации с цел осигуряване на осветление, отговарящо на хигиенните норми, ремонт на козирката на покрив и други.

От РЗИ изтъкват, че неизпълнението на мероприятията от предписанията с удължен срок не създава пряк риск за здравето и безопасността на учениците и не възпрепятства започването на новата учебна година.

От ведомството констатирали, че във всички училища има разкрити здравни кабинети, в някои от които работят медицински специалисти, а в други медицинското обслужване на учениците се осъществява от медицински специалист от друг здравен кабинет по график или от общопрактикуващ лекар.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.