Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Калоян Янков: България има нужда от балансирани и разумни политици, а не от странни птици и въжеиграчи

Калоян Янков е роден в Самоводене. Детството му минава между родното село и Велико Търново, учи в ОУ “Св. Патриарх Евтимий” и Природо-математическата гимназия “Васил Друмев”. Завършва право в Софийския университет и развива успешно своя адвокатска практика в столицата. Колекционер на вино, запален фотограф и горд баща на десетгодишната Яна. Народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, кандидат за следващия парламент под номер 115 в листата на “Демократична България” във Велико Търново.

 

В разгара на кампанията Калоян Янков отправя към великотърновци покана за събитие, което на пръв поглед няма общо с политическия живот в България. На 21-ви септември в Изложбен комплекс “Рафаел Михайлов” ще бъде представена неговата самостоятелна фотографска изложба „В саваните на Африка“.

 

Г-н Янков, екзотична дестинация ли е българската политика?

 

Без съмнение в българската политика успешно пребивават екзотични видове, като напр. великотърновския водач на ДПС за предходните избори. Струва ми се, че техният брой плавно намалява с времето, защото хората търсят разумни и балансирани политически представители, а не въжеиграчи. Политиката няма нужда от фойерверки и странни птици, въпреки че за привличането на избиратели се използват всякакви методи.

 

От визитката горе става ясно, че сте от хората, при които застоят е невъзможен. Какво Ви отведе чак в Африка?

 

Страстта ми към фотографията. Започнах да снимам още в училище, дори имах малка домашна фотолаборатория. След казармата и университета потънах в работа и това хоби остана на заден план, за да се възроди отново преди няколко години, когато започнах да се увличам в снимане на дива природа и животни. А няма по-подходящо място от Африка за един фотограф с подобно увлечение.

 

 

Случва ли се все още да намерите интересни обекти за снимане в Самоводене, Търново или София?

 

В Търново е концентрирана важна част от историята на България, всяка разходка по улиците в стария град е урок по национално достойнство и гордост. И това е основният обект за фотография. Тук обаче е предизвикателството, всеки интересен обект е сниман безброй пъти и е трудно да се намери нов и интересен поглед. Снимките на Царевец, паметника Асеневци с градската галерия, и Конака отдавна са отдавна познати на търновци. Но продължавам да се опитвам да откривам нестандартни ракурси.

 

А коя е следващата дестинация?

 

48-ото Народно събрание, надявам се. Парламентът, по скромния ми опит в него, понякога се превръща в арена на екзотични отношения и поведения. Шегата настрана, не ми е останало време да мисля за следваща дестинация, но с удоволствие бих отишъл в Африка поне още веднъж, но всяко нещо с времето си. На дневен ред все още е необходимостта да си подредим държавата и това е най-важното в следващите очаквано трудни и сложни месеци. Ангажиментът ми към обществото има предимство. Това не е хоби за свободното време, както фотографията, а изключително сериозно

професионално занимание. Снимките в изложбата са от Кения и Танзания, но мисля, че и Ботсвана е интересно място.

 

Как съвместявате всичко? Бизнес, семейство, политическа дейност и едно доста активно хоби?

 

Не особено добре. Все нещо страда от липса на внимание. Правя всички усилия това да не е дъщеря ми, другите дини ги нося под мишницата доколкото мога. Трите предизборни кампании миналата година наложиха напълно нов ритъм в живота ми. Не се оплаквам, разбира се. В крайна сметка участието в политиката е доброволно – ако не можеш да се занимаваш, не губи времето на околните и не злоупотребявай с надеждите им.

 

А защо сте в “Демократична България” и в политиката? Хората с успешна кариера в България рядко се обвързват с политика и често са подозирани в користни цели. Каква е Вашата мотивация?

 

Може да звучи като клише, но няма начин нещо да се промени, ако някой не се заеме да го направи. Участвал съм в доста граждански инициативи и протести и съм се убедил, че резултат няма или е много труден. Пример са перипетиите за електронното гласуване, такова няма и до днес. Единствено през участието в политиката може да се постигне промяна.

Защо “Демократична България”? Защото страната ни отчаяно се нуждае от две неща, които да укрепят демокрацията, засега практикувана под някаква твърде рудиментарна форма у нас, а в “Да, България” имаме разум, сърце, капацитет и морал да ги постигнем. Първото е модернизация, а второто – върховенство на закона. Модернизацията я разбирам, както са я разбирали нашите възрожденци и национални герои – “да бъдем равни с другите европейски народи”.  Върховенството на закона за мен означава безкомпромисно спазване на закона и нулева толерантност към всяко нарушение – от хвърляне на боклук на улицата през кражба на обществени средства и злоупотреба с власт и влияние. Твърдо съм убеден, че няма демокрация без ред. Да го кажа по друг начин – ако няма ред, значи не е демокрация, а някаква форма на бандитизъм или организирана престъпност.

 

Защо сте кандидат в търновската листа?

 

Защото Търново е моят град. С годините човек осъзнава, че не може да избяга от корените си. Никога не съм го искал, но днес  чувствам тази близост като необходимост. Откакто започнах да се занимавам с политика през 2017 г. Велико Търново е фокусът на моята политическа дейност. Бях общински съветник около две години и разбрах, че градът ни има нужда от ново начало. Шепа местни феодали, повечето от които вече не са между живите или са в затвора, с активната подкрепа на общинското управление, съсипват уникалните дадености, които имаме, с една едничка цел – собствена облага! На това трябва да се сложи край.  Нашият град трябва да дава възможност на всички, а не само на избрани.

 

Какво ще правите в парламента за града ни, ако бъдете избран за народен представител?

 

Ако ускорим модернизацията на държавата и наложим върховенството на закона, това ще се усети и в града. Темите на града са чистотата на въздуха, ускореното изграждане на двете магистрали – “Хемус” и Русе-Велико Търново, и плачевното състояние на голямото ни богатство – културно-историческото наследство. Ще работя за всичко това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *